Protest spontan la metrou. Niciun tren nu circulă vineri, toate stațiile au lacătul pus

3 săptămâni in urmă 1

Circulația metroului în Capitală este blocată vineri, în urma unui protest spontan pornit la prima oră. Reprezentanții sindicatului Liber din Metrou au coborât în tunel și au împiedicat pornirea la timp a trenurilor de pasageri.

ACTUALIZARE 10.50 Premierul Florin Cîțu l-a acuzat pe Ion Rădoi, șeful sindicatului de la metrou, că a blocat circulația metrourilor pentru că „îi dispar sinecurile”. Prim-ministrul le-a transmis miniștrilor Transporturilor și de Interne să ia măsuri, pentru că „bucureștenii nu trebuie să sufere”. 

„Un fost deputat PSD, care vede că îi dispar sinecurile, face un protest ilegal. Despre asta este acțiunea ilegală care a blocat metroul în această dimineață”, a transmis premierul Florin Cîțu.

Greva de vineri de la metrou a venit la o zi după anunțul conducerii Metrorex că spațiile comerciale din stațiile de metrou trebuie închise și desființate.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a transmis după greva spontană de la metrou de vineri dimineață că înțelege nemulțumirile angajaților Metrorex, dar că „bucureștenii nu pot fi prizonierii unui abuz sindicalist”.

ACTUALIZARE 10.00.  Conducerea Metrorex spune că 600 de sindicaliști și comercianți protestează la metrou și că au refuzat dialogul, blocând șinele.

"Începând cu ora 23.30, conducerea Metrorex i-a invitat în repetate rânduri la dialog social civilizat pentru a discuta cerințele lor. Aceștia au refuzat dialogul și au ocupat abuziv și ilegal calea de rulare, făcând imposibilă pornirea metroului. În momentul de față sunt circa 600 de participanți la acest protest.

Trebuie menționat că angajații Metrorex care trebuiau să asigure mersul trenurilor astăzi s-au prezentat la serviciu normal. Acțiunea de protest e ilegală, perturbă ordinea publică și împiedică desfășurarea în condiții normale a transportului de călători în București.

Metrorex își rezervă dreptul de a folosi toate mijloacele legale la dispoziție pentru a opri această ilegalitate", a comunicat compania.

ACTUALIZARE 9.00. Conducerea STB a transmis vineri dimineață că a scos pe traseu toate vehiculele disponibile, iar personalul care se afla în zilele libere a fost chemat la muncă. Totodată, a luat mai multe măsuri pentru a mări viteza de circulație.

ACTUALIZARE 8.45. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, acuză sindicatul de la metrou că a declanșat greva din cauza anunțului privind închiderea spațiilor comerciale de la metrou. Ministrul precizează că nu va ceda presiunii sindicaliștilor.

"O acțiune ilegală dă peste cap viața unui întreg oraș. Când interese mafiote sunt amenințate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii și sinecuri. Faptul că sindicatul USLM blochează metroul bucureștean este o palmă dată întregii Românii", a transmis ministrul Transporturilor. 

Citește și:

Dispar spațiile comerciale de la metrou. Metrorex a cerut eliberarea lor într-o săptămână


ACTUALIZARE 8.10. Bucureștiul este blocat din cauza protestului de la metrou. Tramvaiele și autobuzele sunt pline. Bucureștenii încearcă să găsească o soluție pentru a ajunge la serviciu sau pentru a-și duce copiii la școală sau la grădiniță.

Mulți spun însă că, tocmai din cauza acestei aglomerații create, nu iau în calcul să circule cu transportul de suprafață.

Citește și:

Blocaj și nervi din cauza protestului de la metrou. Bucureștenii au fost nevoiți să se înghesuie în tramvaie și autobuze

Sunt oameni care încă așteaptă lângă gurile de metrou în speranța ca acestea se vor deschide.


Metrourile ar fi trebuit să se pună în mișcare la ora 5 dimineața, dar niciun călător nu a fost lăsat să coboare în subteran. Oamenii au găsit porțile cu lacătul pus și un afiș care anunța că este grevă spontană.

Protest spontan la metrou. Niciun tren nu circulă vineri dimineață, toate stațiile au lacătul pus. FOTO: INQUAM PHOTOS Octav Ganea

În staţia Piaţa Unirii, reprezentanţii sindicatului USLMau blocat calea de rulare, împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri, anunță Metrorex.

Compania spune că „aşa-zisul protest spontan reprezintă în fapt o acţiune sindicală, în timpul căreia reprezentanţii USLM au refuzat orice tentativă de dialog cu conducerea Metrorex. Deşi sindicaliştii au lăsat de înţeles că ar avea o listă de cereri, invitaţiile repetate de întâlnire cu managementul companiei au fost ignorate complet pe parcursul nopţii".

Metrorex spune că liniile de metrou nu au putut fi puse sub tensiune pentru operarea trenurilor de pasageri.

"Asigurăm locuitorii Capitalei că întreprindem toate acţiunile legale la dispoziţia noastră pentru a reporni activitatea metroului în siguranţă", mai precizează Metrorex.

Editor : Georgiana Marina

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă