Protest nud la gala premiilor César, unul dintre cele mai importante evenimente pentru cinematografia franceză. „Fără cultură, fără viitor”

1 lună in urmă 1


O actriță franceză a cerut Guvernului să ajute mai mult sectorul cultural, grav afectat de pandemie, printr-un protest în pielea goală. Corinne Masiero a urcat pe scenă, la ceremonia premiilor César, într-un costum de măgar, pătat cu sânge, pentru ca apoi să rămână goală și să afișeze un mesaj pentru ministrul francez al culturii, relatează BBC.


Franța a organizat vineri noapte ceremonia premiilor César, echivalentul Oscarurilor, după un an în care cultura a fost grav afectată de pandemie.


Voci din cinematografie, teatru și entertainment acuză Guvernul că nu a făcut nimic pentru a ajuta acest domeniu.


Iar o actriță a găsit o modalitate aparte pentru a se asigura că mesajul ei atrage atenția. Invitată pentru a oferi premiul pentru „cele mai bune costume”, Corinne Masiero a venit ea îmbrăcată într-un costum, respectiv în costumul unui măgar rănit.


Foto: EPA

Când a ajuns pe scenă, ea a renunțat și la acest costum și a rămas goală. „Fără cultură, fără viitor”, scria pe pieptul ei.„Dă-ne arta înapoi, Jean”


Femeia s-a adresat apoi direct premierului francez Jean Castex, fiindcă pe spate avea desenat un alt slogan: „Dă-ne înapoi arta, Jean”. Și a părăsit scena.


Protestului actriței i s-au raliat și alte persoane prezente la eveniment. „Copiii mei pot merge la Zara, dar nu la cinematograf. Este de neînțeles”, a spus Stephane Demoustier în timp ce accepta un premiu de scenariu.


În decembrie anul trecut, sute de actori, regizori de teatru, muzicieni, tehnicieni de film și critici au protestat la Paris și în alte orașe împotriva închiderii de către guvern a lăcașurilor de cultură. De altfel, cinematografele, teatrele și sălile de spectacole au lacătul pe ușă de peste trei luni.


Cine sunt câștigătorii premiilor César


Filmul "Adieu les cons", regizat de Albert Dupontel, a fost marele câştigător al galei de decernare a premiilor Cesar 2021, care a avut loc cu o prezență redusă. Mai exact, au fost prezenți doar artiştii nominalizaţi şi celebrităţile invitate să înmâneze premiile - şi cu respectarea strictă a regulilor de siguranţă sanitară, relatează Agerpres.


Lungmetrajul "Adieu les cons" s-a impus la categoriile "cel mai bun film" şi "cel mai bun regizor" (Albert Dupontel), dar a triumfat şi la categoriile "cel mai bun actor în rol secundar" (Nicolas Marie), "cel mai bun scenariu original", "cea mai bună imagine", "cele mai bune decoruri" şi Premiul Cesar al liceenilor.


Filmul "Les choses qu'on dit, les choses qu'on fait", care primise 13 nominalizări, a trebuit să se mulţumească în cele din urmă cu un singur premiu, obţinut de Emilie Dequenne la categoria "cea mai bună actriţă în rol secundar".


Premiul Cesar pentru cel mai bun actor a fost câştigat de Sami Bouajila pentru interpretarea sa din filmul "Un fils".


Laure Calamy a câştigat premiul Cesar pentru cea mai bună actriţă datorită rolului principal interpretat în pelicula "Antoinette dans les Cevennes", regizată de Caroline Vignal.


Foto: EPA


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă