Protest la o şcoală din Botoşani. Părinţii spun că elevii sunt ţinuţi nemâncaţi din cauza măştii VIDEO

5 luni in urmă 26

Mai mulţi părinţi s-au strâns, joi dimineaţă, în curtea unei şcoli din Botoşani. Oamenii spun că elevii nu au fost lăsați să mănânce și nici să bea apă în unitatea de învățământ pentru că nu au voie să-şi dea masca jos. Părinții spun că decizia îi aparține directorului școlii.

Părinţii elevilor de clasa a treia de la Școala Gimnazială „Elena Rareș" din Botoșani s-au adunat la intrarea în curtea unității și l-au așteptat pe directorul unităţii de învăţământ. Oamenii au povestit că numai elevilor de clasa a III-a li s-a comunicat interdicția de a veni cu pachețele alimentare la școală, întrucât este interzisă descoperirea gurii, prin lege. Aceeași restricție a fost impusă și în cazul în care copiii voiau să bea apă.

„A venit în clasă și le-a luat apa de la gură și mâncarea, a țipat la învățătoare, toți copiii au povestit asta acasă", a arătat un bărbat al cărui fiu învață la școala respectivă.

După mai multe discuții între părți, s-a renunțat oarecum la măsura din urmă, însă în continuare copiii ajungeau acasă flămânzi și chiar cu stare de rău, după cum au explicat unii dintre cei prezenți.

„Copilul meu a ajuns istovit, flămând și i s-a făcut rău, ieri, la școală. Este inacceptabil ca un copil să stea patru ore și chiar mai mult cu masca pe față, fără apă, fără mâncare. Directoarea a fost cea care ne-a zis că nu este voie, că este lege. Dar eu nu știu ce fel de lege e aia care nu lasă un copil să mănânce sau să bea apă. Într-un final, pe unii i-au mai lăsat să bea apă, dar eu mai bine îngheț anul ăsta școlar decât să îmi duc copilul la chin. Nu se poate așa ceva", a spus o mamă, potrivit ştiribotoşani.ro. 

Directorul unității a infirmat că interdicția de a bea apă și de a mânca ar fi fost impusă doar clasei a III-a, susținând că regula a fost aceeași pentru toți elevii. 

„Există reguli foarte clare, iar eu nu pot face rabat de la acestea, pentru că răspunderea cade pe mine, pe profesori, până și pe paznic, în cazul oricărei eventuale anchete epidemiologice derulate la școală. Ni s-au cerut circuite, distanță, mască în interior, o mulțime de noi schimbări, este un an inedit, iar situația nu convine nimănui. Dar dacă este pentru siguranța noastră, merg pe principiul că o perioadă, cel puțin până ne adaptăm cu toții situației și se găsesc soluții, trebuie să acceptăm. Le-am spus părinților să pună copiii să mănânce consistent dimineața, să bea apă, iar aici pe cât posibil să reducem aceste obiceiuri, pentru că nepurtarea măștii înseamnă o regulă încălcată. Și să se afle că noi nu am respectat o normă, care se impune de sus în jos, nu sunt făcute de noi, asta poate însemna zădărnicirea combaterii bolilor", a explicat profesorul Ionela Cojocariu, directorul Școlii Gimnaziale „Elena Rareș" din Botoșani.

Întrebată de ce nu se apelează la alternativa ca elevii să mănânce, în serii, afară, așa cum se procedează la alte unități de învățământ din municipiu, managerul a răspuns că „acolo or fi 200-300 de elevi, dar eu nu am cum să scot 600 de copii să mănânce afară, tot pe circuite".

După discuția separată cu reporterul, directorul a venit să vorbească și cu părinții, pentru a remedia situația și pentru a-i determina să își lase copiii să intre la școală. După un dialog în care fiecare dintre părți și-a explicat doleanțele, oficialul a promis că cei mici vor fi lăsați să bea apă și să mănânce.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă