Protest antiguvernamental la Chișinău, organizat de un partid prorus. Aproximativ 20.000 de oameni, în stradă

1 săptămână in urmă 62


Mii de protestatari care au acuzat inflaţia ridicată şi preţurile crescute la carburanţi s-au adunat duminică, 18 septembrie, în faţa sediului președinției Republicii Moldova din Chişinău. Oamenii au cerut demisia preşedintei prooccidentale Maia Sandu și a Guvernului condus de Natalia Gavrilița, a transmis Reuters.


Protestatarii, organizați de partidul prorus Șor, au acuzat-o pe Maia Sandu de inflația ridicată și pentru faptul că nu a reuşit să negocieze un preţ mai rezonabil al gazului cu țara condusă de Vladimir Putin. Mai multe persoane au amplasat corturi în fața sediului guvernului şi au spus că rămân acolo până când Maia Sandu demisionează şi convoacă alegeri anticipate.


Acesta a fost cel mai mare protest din Republica Moldova de când Maia Sandu a fost aleasă în noiembrie 2020, în baza promisiunilor că va elimina corupția.


Reuters scrie că aproximativ 20.000 de oameni au participat la protest, deși organizatorii, din Opoziție, au susținut că au fost de două ori mai mulți, iar Poliția a estimat undeva la 6.500 de demonstranți.


„Moldova este acum în moarte clinică, din cauza autorităţilor”, a declarat Dinu Turcanu, politician din partidul de opoziţie prorus al „fugarului” Ilan Șor - om de afaceri aflat în exil, condamnat pentru fraudă după un scandal bancar de un miliard de dolari. Principalul suspect în această fraudă, magnatul Vlad Plahotniuc, se află și el în afara Republicii Moldova, dar nu se ştie precis unde.


Cei 3,5 milioane de locuitori ai Republicii Moldova se confruntă cu greutăți economice serioase asociate cu preţurile la energie, al cărei cost a crescut cu 29% în septembrie, după ce s-a mărit cu aproape 50% în august, mai scrie Reuters.Protest la Chişinău. Foto: EPA

Protest la Chişinău. Foto: EPA

Protest la Chişinău. Foto: EPA

Protest la Chişinău. Foto: EPA


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă