Prosteste în marile orașe împotriva restricțiilor anti-COVID. Sindicaliștii de la metrou s-au alăturat protestului din Piața Victoriei

1 lună in urmă 4

Un incident a avut loc la protestul față de restricții de la Universitate. Un bărbat a fost ridicat de jandarmi la manifestația organizată de partidul AUR în Capitală. Protestatarilor anti-mască li s-au alăturat sindicaliștii de la metrou, veniți să protesteze împotriva conducerii Metrorex. În țară au avut loc manifestații similare, unele dintre ele tensionate. La Drobeta-Turnu Severinjandarmii au fost înconjurați de manifestanți furioși.

ACTUALIZARE 21.30 În București, protestatarilor împotriva restricțiilor anti-COVID li s-au alăturat și sindicaliști de la metrou, veniți să prptesteze împotriva conducerii Metrorex. Liderrul de sindicat Ion Rădoi a ajuns și el în Piața Victoriei, cu mască și steag tricolor înfașurat în jurul gâtului. 

Un grup de protestatari a părăsit Piața Victoriei și a pornit pe Bd Ștefan cel Mare, însoțit de forțe de ordine. Ei strigă și scandează. 

Proteste tensionate în țară

Proteste similare au loc și în mai multe orașe din țară. La Drobeta-Turnu Severin, manifestanții au devenit violenți la adresa jandarmilor și au vrut să atace o dubă a forțelor de ordine, potrivit unei filmări publicată de Actual Mehedinți.

La Sibiu, Jandarmeria a anunţat luni seara că urmează să-i sancţioneze pe protestatarii care au încălcat legea şi că se fac în continuare verificări pentru identificarea şi altor persoane care au fost la manifestaţiile din ultimele zile.

"Până în acest moment jandarmii au identificat o parte dintre participanţii care au încălcat prevederile legale, urmând a fi sancţionaţi. În continuare, se fac verificări pentru identificarea şi a altor persoane care au încălcat normele legale în vigoare, în vederea luării măsurilor ce se impun", a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Sibiu, Floriana Picioiu.

La Botoșani, jandarmii au acordat primul ajutor, luni seara, unui bărbat de 35 de ani căruia i s-a făcut rău în timpul manifestaţiilor organizate în Botoşani, a informat Jandarmeria Română.

"În această seară, pe timpul desfăşurării manifestării de protest organizate în municipiul Botoşani, unui bărbat în vârstă de aproximativ 35 de ani i s-a făcut rău, fiind observat de jandarmii care asigurau ordinea şi siguranţa publică în momentul în care acesta s-a prăbuşit în mijlocul manifestanţilor", a precizat Jandarmeria.

La Bistrița, peste 200 de persoane au protestat luni seara în faţa Instituţiei Prefectului împotriva măsurilor de restricţie adoptate în context pandemic, acţiunea fiind organizată de reprezentanţii centrelor sportive şi de fitness din municipiul Bistriţa, nemulţumiţi de faptul că au fost nevoiţi să îşi întrerupă activitatea.

La protestul autorizat, care s-a desfăşurat între orele 17,30 şi 19,30, au mai luat parte reprezentanţi din domeniul HoReCa şi simpli cetăţeni, însă cei mai mulţi au fost tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani.

La Arad, peste 200 de persoane participă, luni seara, la un protest în centrul municipiului, faţă de restricţiile impuse de autorităţi în contextul pandemiei de COVID-19.

Participanţii, marea lor majoritate tineri, scandează "Libertate!" sau "Hoţii!", folosesc vuvuzele şi petarde pentru a produce zgomote, în timp ce alţii claxonează şi ambalează motoarele maşinilor şi motocicletelor.

La Târgu Mureş, aproximativ 40 de persoane s-au adunat, luni seara, pentru a protesta împotriva noilor restricţii instituite de autorităţi pentru a opri răspândirea infecţiei cu noul coronavirus.

Protestatarii au cerut ridicarea restricţiilor de circulaţie şi a celor referitoarea la orarul de funcţionare a magazinelor şi teraselor, precum şi renunţarea la purtarea măştii de protecţie, pe motiv că virusul nu ar fi fost identificat şi "COVID-19 nu se ia prin aer".

În timpul protestului s-a scandat "Jos masca!", "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!" şi "Libertate".

ACTUALIZARE 20.35. Circa o mie de oameni au plecat din Piața Victoriei pe Bulevardul Iancu de Hunedoara. Destinația acestora nu este cunoscută deocamdată la această oră. Un alt grup, care pare a fi al angajaților de la metrou, a a intrat în subteran în stația de la Bulevardul Aviatorilor. În Piața Victoriei au mai rămas câteva sute de persoane.

Protest AUR împotriva restricțiilor. Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 20.00. Manifestații scandează în Piața Victoriei și încearcă să blocheze circulația. Protestatarii au scandat „Jos Guvernul!”, „Libertate!”, „Jos masca!”, „Fără botniţă” și au fluturat steaguri tricolore şi au suflat în vuvuzele. Aceștia ar urma să se deplaseze apoi în Piața Constituției, la Parlament.

Bărbatul se afla la manifestație fără mască, iar atunci când jandarmii s-au apropiat de el acesta s-a eschivat și nu a vrut să se legitimizeze. Trei jandarmi au încercat să-l imobilizeze, unul se împiedică la un moment dat, iar în ajutor vin alte forțe de ordine.

„Bărbatul a refuzat să poarte masca de protecție, motiv pentru care i s-a pus în vedere să se legitimeze. A refuzat legitimarea, a devenit agresiv, a adresat injurii și a refuzat solicitarea jandarmilor de a-i însoți la secția de poliție, în vederea stabilirii identității, conform procedurii în vigoare. A încercat să smulgă materialele din dotarea jandarmilor și a lovit cu picioarele. Prin urmare, a fost reținut și condus la secția de poliție, pentru luarea măsurilor legale ce se impun”, a transmis Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București.

Ion Rădoi, sindicalistul USLM, la protestul din Piața Victoriei. Foto: InquamPhotos/ Octav Ganea

Aproximativ 150 de oameni manifestau la ora 18:00 în centrul Bucureștiului împotriva restricțiilor anti-COVID, scandând „Libertate!”.

Proteste similare au fost duminică seară în mai multe orașe din țară după decizia autorităţilor centrale de a interzice circulaţia după ora 20:00 în localităţile cu incidenţă a cazurilor de COVID-19 mai mare de 4 la mia de locuitori. La manifestația din Capitală, care a durat până la orele 3:00-4:00 dimineață, au fost date peste 30 de amenzi.

Editor : G.C.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă