Proprietarul abatorului din Germania unde s-au infectat 1.000 de români vrea să-şi vândă afacerea. Cu ce s-a confruntat miliardarul

1 lună in urmă 2

Miliardarul Clemens Toennies analizează o posibilă vânzare a celui mai mare procesator de carne din Germania, la aproape un an după ce compania sa a fost implicată într-un scandal de amploare din cauza unui focar de coronavirus la unul dintre abatoarele sale, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres. 1.000 de muncitori români de la abatorul din Guetersloh au fost infectați, iar scandalul a condus la modificarea legislației germane privind importul de forță de muncă.

Peste 1.500 de lucrători ai abatorului companiei Toennies din districtul Guetersloh au fost infectaţi cu noul coronavirus în iunie 2020, dintre care 1.000 erau români. Apariția acestui focar a forţat izolarea a circa 670.000 de persoane din zonă. Descoperirea focarului de coronavirus la abator a declanşat o dezbatere cu privire la standardele din industria alimentară din Germania, precum şi cu privire la dependenţa de mâna de lucru a muncitorilor emigranţi, în special din România.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, proprietarii companiei Toennies Holding ApS & Co. se pregătesc să demareze procesul de vânzare a companiei cu o vechime de 50 de ani. Afacerea ar putea fi evaluată la patru miliarde de euro, iar compania ar putea demara discuţiile cu potenţialii ofertanţi în următoarele săptămâni, adaugă sursele. În prima fază, Toennies intenţionează să sondeze interesul în rândul principalilor rivali din industria de procesare a cărnii, precum Tyson Foods Inc. (SUA), JBS SA (Brazilia) şi WH Group Ltd., compania chineză care în 2013 a cumpărat Smithfield Foods Inc.

Miliardarul Clemens Toennies, directorul general de la Toennies Holding, este denumit popular şi "regele cârnaţilor" pentru faptul că a transformat o mică afacere de familie în cel mai mare producător de carne din Europa. Toennies Holding deţine 28 de fabrici, inclusiv în Danemarca, Polonia şi Franţa, exportă carne în 82 de ţări şi a înregistrat o cifră de afaceri de 7,3 miliarde de euro în 2019.

Scandalul a dus la modificarea legislației muncii în Germania

Însă focarul de coronavirus de anul trecut de la abatorul Guetersloh l-a transformat pe Clemens Toennies într-un personaj negativ. Opinia publică l-a criticat pentru faptul că utilizează muncitori prost plătiţi din Europa de Est, care erau angajaţi de subcontractori, iar mediul în care lucrau muncitorii nu a împiedicat răspândirea coronavirusului. Între timp, Toennies a demarat mai multe iniţiative destinate recâştigării încrederii publicului, precum aceea de a oferi contracte de muncă full-time muncitorilor est-europeni, astfel încât toţi angajaţii din zonele cheie să fie angajaţi direct de companie.

De asemenea, Toennies a anunţat că intenţionează să închirieze spaţii de cazare pentru viitorii săi angajaţi permanenţi în zona din apropierea principalului său abator.

Scandalul a dus și la modificarea legislației muncii în Germania, care a interzis subcontractarea pentru angajații din sectorul de procesare a cărnii, în vederea eliminării lanțurilor de intermediari care duc forță de muncă din estul Europei, în special România.

Editor : B.P.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă