Programul secret cotroversat HAARP al SUA revine: Conspiratiile vorbesc ca proiectul produce dezastre naturale VIDEO

3 săptămâni in urmă 38

Sistemul HAARP al Statelor Unite care functioneaza la statia de cercetare de la Gakona, Alaska isi va extinde activitatea dupa ce a primit o noua finantare. Insa, instalatia ce poate trimite un miliard de wati de unde radio in ionosfera a fost tinta teoriilor conspiratiilor, care sustin ca aceasta ar fi o arma ce poate declansa catastrofe naturale.

Baza militara HAARP a fost construita in anii '90, cheltuindu-se 290 de milioane de dolari pentru a realiza cercetari ionosferice legate de comunicatii, navigatie, supraveghere aeriana si altele, potrivit Alaska Public.

Dar in 2015, Air Force din Statele Unite a iesit din acest proiect si el a fost transferat la Universitatea Fairbanks din Alaska. "Am platit peste 5.000 de dolari pentru a folosi instalatia. Insa am utilizat-o putin timp, asa ca ne-a costat destul de putin", a declarat Bob McCoy, directorul Institutului de Geofizica din cadrul Universitatii din Alaska.

In prezent, HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) revine in atentia lumii, dupa ce a primit un grant de 9,3 milioane de dolari de la Fundatia Nationala de Stiinta. "Acum, putem sa deschidem programul si invitam oamenii sa-l foloseasca, in concluzie este o buna afacere pentru noi", a completat managerul.

Oficialul a afirmat ca sistemul HAARP este cea mai puternica dintre cele trei instalatii de cercetare ionosferica din lume. El utilizeaza sute de emitatoare si antene de inalta frecventa pentru a testa straturile de deasupra atmosferei, care se intind intre 80 si 965 de kilometri deasupra suprafetei terestre.

De-a lungul anilor, sistemul secret HAARP a fost destul de controversat, iar teoriile conspiratiilor au sustinut de multe ori ca el "a fost responsabil pentru producerea cutremurului urias si a tsunami-ului din Japonia, in 2011, a tornadei Moore din Oklahoma, in 2013, cat si a altor dezastre naturale", conform Live Science.

Acest program al SUA a intrat si in atentia Parlamentului European in 2015, cand interpelarile au ridicat probleme foarte serioase in privinta proiectului secret. S-a intrebat daca HAARP este o arma, care sunt obiectivele sale si ce capacitati are, scrie Europarl.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă