Programul național de dezvoltare Anghel Saligny a fost adoptat prin OUG de Guvern

1 lună in urmă 16

De Monica Palade.
Publicat: 03.09.2021, 16:55.
Actualizat: 03.09.2021, 16:55

Guvernul a adoptat Ordonaţa de urgenţă privind programul național de dezvoltare Anghel Saligny, în valoare de 10 miliarde de euro, proiect care a aruncat în aer Coaliția de Guvernare. Actul normativ a fost singurul aflat pe vineri pe agenda publică a Guvernului Cîţu.

Programul național de dezvoltare Anghel Saligny a fost adoptat prin OUG de Guvern

gov.ro

În nota de fundamentare la proiectul afișat de Guvernul Cîțu se arată și impactul bugetar: un minus de 26 miliarde de lei credite bugetare, în perioada 2022-2025, pe care Guvernul speră să-l compenseze prin creșterea veniturilor din implementarea 'e-facturare', programul de facturare electronică.

Şedinţă de guvern fără miniştri USR-PLUS

Ședința de Guvern convocată vineri de premierul Cîțu, la care miniștrii USR-PLUS au anunțat că nu vin, solicitându-i acestuia demisia, are un singur act pe ordinea de zi: Ordonanța de urgență pentru adoptarea "Anghel Saligny", un nou program de tipul PNDL care prevede un buget de peste 50 miliarde de lei, în perioada 2021-2028, prin care primarii să facă investiții pentru dezvoltarea comunităților locale.

Proiectul de ordonanță de urgență a fost lansat în dezbatere publică în data de 11 august, și în aceeași zi a avut loc o ședință de Guvern în care acesta a fost dezbătut în primă lectură. Spre deosebire de proiectele care au fost anterior în consultare publică, de această dată în nota de fundamentare se precizează și ce impact bugetar este estimat: 26 miliarde de euro în perioada 2022-2025, media următorilor 5 ani după anul curent fiind un minus de 7 miliarde de lei.

În calitate de interimar la Ministerul Justiţiei, Lucian Bode a schimbat-o, vineri dimineaţă, din funcţie pe şefa Direcţiei de avizare a actelor normative din minister, Raluca Spoeală, decizia având legătură cu faptul că MJ nu a avizat ordonanţa de urgenţă privind Programul "Anghel Saligny". "Procedura de avizare a unui act normativ este de natură tehnică și așa trebuie să rămână. Ministerul Justiției trebuie să se pronunțe strict pe legalitatea actelor. Despre oportunitatea unui program guvernamental sau a unei măsuri, deciziile sunt luate atunci când construiești programul de guvernare, când stabilești politicile publice sau direcțiile de acțiune", anunţa Lucian Bode.

Stelian Ion, demis pentru că a refuzat să de avizul

Reamintim că premierul Florin Cîțu l-a revocat miercuri seara pe ministrul Justiției Stelian Ion, susținând că se opune reformelor. „Acum câteva minute am trimis președintelui României cererea de revocare din funcția de Ministru de Justitie a domnului Stelian Ion. Nu voi accepta în Guvernul României miniștri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care nu a reușit să se impună în coaliție, nu a reușit să își ducă la bun sfârșit proiectele. De exemplu: desființarea secției speciale care nici dupa opt luni de mandat nu a fost desființată. Nu mai aducem pe nimeni în Guvern care să șantajeze, care să nu înțeleagă că aici nu vorbim despre primari, comunități, ci despre interesul cetățenilor. România trebuie dezvoltată. Doar pentru că colegii noștri de la USR PLUS nu au foarte mulți primari nu înseamnă că românii trebuie să aibă de suferit. Îmi asum aceasta decizie. (...) Este un proiect dedicat pentru asfalt, apă, canalizare, gaz. Este un simbol al modernizării României”, a declarat Florin Cîțu, care a spus că va numi la Justiție un ministru interimar.

Premierul a ţinut să precizeze că această guvernare va continua. „Sper ca USR PLUS să aibă responsibilitatea să nu aleagă ieșirea de la guvernare, precum comunică de azi dimineață pe diverse canale. Această coaliție este datoare să livreze reforme pentru români. Vă asigur că această guvernare continuă și vom depăși acest moment”.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă