Prognoza meteo pentru Crăciun: Ploi, vânt puternic și polei. Cod galben de ninsori abundente și viscol în zonele montane

3 săptămâni in urmă 29

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare de ploi moderate cantitativ, intensificări ale vântului și polei, care intră în vigoare începând de astăzi, la ora 23.00, și va fi valabilă până duminică, 26 decembrie, la ora 10.00, pentru majoritatea regiunilor din nordul, centrul şi vestul ţării.

Potrivit meteorologilor, în aceste zone vor cădea precipitații moderate, iar cantităţile de apă, acumulate pe tot parcursul intervalului, vor depăşi local 20-30 l/mp şi izolat 40-50 l/mp, cu precădere în zona deluroasă şi montană aferentă.

În noaptea de joi spre vineri (23/24 decembrie) şi în prima parte a zilei de vineri vor fi precipitaţii mixte în Crişana şi pe alocuri în Banat şi sud-vestul Transilvaniei, iar în Maramureş şi local la munte, în Transilvania şi în nordul Moldovei va ninge şi se va depune strat de zăpadă.

Pe parcursul zilei de vineri (24 decembrie) în zonele joase de relief precipitaţiile se vor transforma treptat în ploaie, iar îndeosebi în noaptea de vineri spre sâmbătă (24/25 decembrie) şi sâmbătă (25 decembrie), la munte, la altitudini mai mici de 1700 m, vor predomina ploile, determinând topirea stratului de zăpadă.

ANM:

Meteorologii precizează că, local, se va forma polei. Temporar, vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor cu viteze în general de 45-55 km/h, iar pe crestele montane rafalele vor depăşi 80-90 km/h, viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada.

ANM a emis și un Cod Galben de ninsori însemnate și vânt puternic, pentru zona montană, valabil pentru ziua de vineri, 24 decembrie, între ora 02.00 și ora 14.00.

Astfel, vântul va prezenta intensificări la munte, îndeosebi în zona înaltă, cu rafale ce vor depăşi 80-100 km/h, viscolind ninsoarea, spulberând zăpada şi determinând scăderea vizibilităţii.

În Munţii Apuseni, în grupele vestice ale Carpaţilor Meridionali, în Carpaţii Orientali şi în judeţele Maramureş, Satu Mare, Sălaj şi Bistriţa va ninge însemnat cantitativ şi se va depune strat nou de zăpadă, local consistent, avertizează ANM.

 Ploi, vânt puternic și polei. Cod galben de ninsori abundente și viscol în zonele montaneSursa: meteoromania.ro

24 de judeţe din țară sunt vizate, în total, de acest Cod Galben.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă