Proful de mate care face meditații și coaching cu elevii înainte de examene. „Copiilor care nu iau Bac-ul nu le spune nimeni că pot”

2 luni in urmă 68

Școala 9 a vorbit cu profesorul de matematică Florin Stoica și cu reprezentantul Digital Nation, Iris Ursea, despre meditațiile online și cum ar putea deveni ele un supliment de încredere pentru grupurile defavorizate.

„Cu elevul trebuie să ai răbdare și să lucrezi cu el până se desface, fiindcă la început e ca într-o carapace”, crede Florin Stoica, unul dintre profesorii de matematică din cadrul programului „Gata de Bac”.

Ce anume îl închide pe elev într-o carapace? „Ți-ai luat-o în freză de la un profesor când ți-era lumea mai dragă sau de la părinți. Ai avut un 3 la mate sau pentru unii părinți e grav și dacă ai luat 8. E suficient o dată, nu trebuie să fie ceva recurent. Dacă și-a închis odată ușile, gata! Oricine altcineva vine să lucreze cu el trebuie să-l deschidă întâi”, a spus Florin pentru Școala 9.

Și asta face el. Nu doar metoda de predare este buba acestei rupturi între profesor și clasă. „Vin elevi la mine și spun: «n-am înțeles nimic!». Eu cred că explic la fel ca proful de la clasă, dar dacă s-a pierdut legătura, atunci el devine ca un televizor care merge pe fundal în timp ce elevul e pierdut în gândurile sale. N-au o relație cu profesorul. Dacă ai pus zidul, nici nu mai vezi ce scrie profesorul”, spune profesorul.

Drumul către „admis” la Bac

Florin învață permanent. Abia a încheiat cursul „Arta învățării hibride”, ca să fie în permanență la zi cu ce se întâmplă în lumea educației. În ultimii cinci ani și-a perfecționat trusa de deschis elevi prin coaching și mentorat. A înființat un centru de meditații și este unul dintre puținii profesori care taie bon fiscal pentru orele de pregătire.

Un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie și de Societatea Academică din România anul acesta a dezvăluit că doar unu din zece părinți primește bon fiscal pentru meditațiile copiilor.

Florin Stoica spune că oricât am vrea noi să avem un sistem de învățământ care să nu mai necesite ore suplimentare, e timpul să privim realitatea în ochi: „Meditațiile sunt complementare școlii!”.

Studiul realizat de Digital Nation arată că 27% dintre elevi declară că au nevoie de meditații pentru a înțelege ce s-a predat la clasă și că 72% dintre ei folosesc internetul ca sursă complementară de învățare. Adică și cât încape în orele de la școală nu mai e de mult suficient. Profesorii cred și că elevii care au luat peste 8 la examen au făcut sigur meditații. La cercetare au participat aproape 1.900 de elevi și cadre didactice.

Deși matematica este o materie-regină, Florin Stoica nu face doar matematică cu elevii. „Intru în clasă și îi văd căzuți. Nu poți începe ora de matematică, dacă ei sunt loviți de dinainte. Și atunci trebuie să-i ridic și apoi să-mi încep eu ora, să le creez o stare interioară relaxată. Nu poți să lucrezi tensionat, informația îți vine, dar nu te atinge”.

Îi învață pe elevii lui noțiuni de managementul timpului, le vorbește despre disciplină și concentrare.

„Cel mai greu se lucrează cu copiii fără pasiuni, care nu fac nimic, nu citesc, nimic. Sunt mulți care n-au nicio motivație, niciun sens. Trebuie să am ceva din lumea lui interioară, poate face baschet, cântă la pian, orice”, mai spune profesorul. Are în palmares mulți elevi din categoria „cauză pierdută” care au luat Bac-ul după ce au lucrat cu el.

Își amintește de un tânăr acum student la Kinetoterapie în anul doi. Când au început să lucreze împreună, el terminase liceul în urmă cu șase ani și era angajat într-o cafenea din București. „Nu mai știa nici adunarea și înmulțirea cu numere întregi. Dar era foarte motivat. Am lucrat cu el o lună și ceva, nu a reușit din prima sesiune, dar a luat în vară la mate”, își amintește proful.

Tu n-o să iei Bac-ul!”, amenințarea favorită a multor profesori

Toți elevii din programul „Gata de Bac”, 130 din 32 de localități din toată țara, au luat bacalaureatul. Iris Ursea, coordonatoarea proiectului, adaugă și o „nota bene”: toți erau elevi care voiau să-și aprofundeze pregătirea pentru a lua note mai mari. Planul este ca în viitor să ajungă și la copiii total demoralizați, care se pierd pe drum.

„Acestor copii nu le spune nimeni că pot să ia un examen și că sunt în stare, și că-i duce capul. Tu dacă ai traume că ai luat de multe ori note mici sau că proful de la clasă îți spune mereu: «tu n-o să iei Bac-ul!», partea de teorie e poate doar 30% din pregătire. 70% sunt toate traumele și barierele mentale pe care ți le-ai pus tu ție”, explică Iris.

Continuarea, pe Școala 9.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă