Procesul lui Djokovici

1 săptămână in urmă 22

Articol de - Publicat marti, 11 ianuarie 2022, 14:36 / Actualizat marti, 11 ianuarie 2022 14:36

Pentru a răsturna hotărârea prin care liderului ATP i s-a anulat viza de intrare în Australia, judecătorul Anthony Kelly s-a legat de o chichiță. De un detaliu aparent minor. A sesizat că, în interviul-supliciu de pe aeroportul din Melbourne, lui Djokovici nu i s-a îngăduit să-și expună toate argumentele. 

Concret, i s-a admis aducerea de probe până la ora locală 8:30, dar la 7:42 i s-a retras viza! Ca atare, instanța a decis ca tenismenul sârb să fie eliberat din ceea ce tatăl său a numit „închisoare". Care însă, vorbind serios, era și este un fost hotel de 4 stele.

Odată cu constatarea că lui Djokovici i s-a încălcat un drept, fie și minor, onorabilul Kelly a luat de bună și derogarea, dispensa, grație căreia o comisie de medici australieni i-a permis accesul în țară ca persoană ce nu prezintă vreun risc de contagiune.

Decizia instanței constituie cea mai convingătoare dovadă că justiția e independentă la Antipozi. De vreme ce un judecător oarecare, nu vreo somitate în materie, se poate pronunța împotriva curentului oficial. 

Cunoscut și recunoscut fiind că însuși prim-ministrul guvernului federal, Scott Morrison, s-a declarat în mod repetat și ferm, apăsat, împotriva primirii nevaccinatului Djokovici pe teritoriul australian.

Iar o hotărâre judecătorească, așa am învățat noi că stau lucrurile în democrație, se respectă cu sfințenie. Sigur, se poate discuta pe marginea ei. Dar respectarea e obligatorie, subînțeleasă.

Procesul lui Djokovici

Novak Djokovic

Tocmai de aceea e greu de crezut, nu și imposibil însă, că Alex Hawke, ministrul pentru imigrare, va ignora ce-a stabilit instanța. Și, ca unic autorizat de lege în acest sens, va lua măsura deportării lui Djokovici. Pentru că a venit nevaccinat, dar și pentru că, informație mai nouă, ar fi mințit scriind că n-a mai călătorit în altă țară înaintea sosirii în Australia.

Posibil ca Hawke să reacționeze, nu-i exclus, deși pare puțin probabil să torne gaz peste foc într-un moment în care spiritele sunt oricum încinse. Când fanii supercampionului sârb și adversarii acestora au devenit agresivi, jignindu-se și amenințându-se în stradă, negând dreptul celorlalți la o opinie diferită. S-a ajuns, din păcate, la toleranță zero.

Și totuși, nu m-aș grăbi să generalizez. Să împărtășesc părerea că rămânerea lui Djokovici la Melbourne și participarea lui la Australian Open ar echivala cu o victorie a antivacciniștilor. 

N-aș gândi așa tocmai pentru că Anthony Kelly a judecat un caz, o speță, nicidecum relația dintre vaccinați și nevaccinați. Treaba asta e una infinit mai pretențioasă, dar de ordin strict personal. E opțiunea fiecăruia de a se situa într-o tabără ori în alta.

De menționat și că Anthony Kelly n-a avut pe masă nici dovezile ce-l acuză pe Djokovici că, depistat pozitiv pe 16 decembrie 2021, a fost văzut în public pe 17 și pe 18, ba și fără să poarte mască! Chiar nu știu cum ar putea justifica tenismenul atitudinea respectivă, vecină cu inconștiența. Pe unde ar putea scoate el cămașa.

Numai că, insist, onorabilul Kelly a judecat o întâmplare din viața lui Djokovici și i-a dat dreptate, nicidecum caracterul acestuia, ieșirile lui de nonconformist. De rebel obișnuit să scape din când în când hățurile și să plătească pentru nesăbuința lui. De urmărit dacă va plăti și de data asta. 


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă