Procesul Colectiv. Judecătorii discută schimbarea acuzațiilor pentru Piedone cu unele care prevăd pedepse mai mici

1 lună in urmă 84

Instanţa a anunţat, la termenul trecut al procesului, că azi vor fi puse în discuţie mai multe schimbări ale încadrărilor juridice. Cristian Popescu Piedone ar putea fi acuzat nu de abuz în serviciu, ci de neglijenţă în serviciu, o infracţiune pentru care Codul Penal prevede pedepse mai mici.

În timp ce în sala de judecată vor fi dezbateri, rudele celor ucişi în incendiul de la Colectiv au anunţat că vor protesta, în tăcere, pe treptele Curţii de Apel Bucureşti.

Tragedia de la Colectiv şi tot ce urmat apoi reprezintă, pentru întreaga societate, o „oglindă, pe care ne-o pune în față lipsa de asumare și de responsabilitate. E greu să ne uităm în oglinda aceasta, dar acolo ne vedem pe noi și putem să vrem să fie mai bine, să fim mai buni. Schimbarea încadrării juridice a principalilor acuzați din dosarul Colectiv ar înnegura cu totul această oglindă, ca atunci când moare cineva și oglinda este acoperită, deoarece nimic nu mai poate fi văzut în ea”, scriu organizatorii protestului de azi, pe pagina de organizare a evenimentului –  #65 pentru DREPTATE!.

● 65 de oameni au murit în urma incendiului care a izbucnit în clubul Colectiv în seara de 30 octombrie 2015.

Abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu?

Aceasta este întrebarea la care vor răspunde azi, în sala de judecată, procurorul de şedinţă, dar şi avocaţii inculpaţilor şi ai părţilor civile din dosar, înainte ca instanţa să ia o decizie.

Cristian Popescu Piedone, actualul primar al sectorul 5 şi primar al sectorului 4 la data producerii incendiului din Colectiv, a fost trimis în judecat de DNA, în aprilie 2016, (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7376), şi apoi condamnat de Tribunalul Bucureşti, în decembrie 2019, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu producerea unor consecinţe deosebit de grave.

După cinci ani de proces, Curtea de Apel Bucureşti, care va da decizia definitivă în acest dosar, a pus în discuţie, din oficiu, pentru Piedone, funcţionarele din Primăria Sectorului 4 şi cei doi pompieri inculpaţi în dosar, eliminarea din lista acuzaţiilor a art. 309 din Codul Penal, care prevede că, pentru faptele care au produs consecințe deosebit de grave, limitele pedepsei se majorează cu jumătate.

În plus, completul format din judecătorii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a cerut să se discute azi şi dacă, în cazul lui Piedone şi al funcţionarelor din primărie, vinovaţia a fost cu intenţie sau din culpă. Adică, dacă ei pot fi acuzaţi de „abuz în serviciu”, aşa cum susţin DNA şi Tribunalul Bucureşti, sau de „neglijenţă in serviciu”.  

Care e diferenţa dintre pedepse

Conform Codului Penal, abuzul în serviciu se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani, iar neglijenţa în serviciu – cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

Cristian Popescu Piedone a fost trimis în judecată şi condamnat pentru două infracţiuni de abuz în serviciu ce au produs consecințe deosebit de grave. A primit 7 ani şi 6 luni de închisoare pentru prima infracţiune şi 3 ani de închisoare pentru a doua, iar în final, la pedeapsa cea mai mare i-a fost adaugată o treime din cealaltă, rezultând condamnarea de  la 8 ani şi 6 luni de închisoare. 

Dacă acuzaţia va fi schimbată în „neglijenţă în serviciu”, fără să se mai reţină producerea de consecințe deosebit de grave, pedeapsa ar putea ajunge şi la 3 ani de închisoare, situaţie în care, potrivit Codului Penal, instanţa poate dispune suspendarea executării ei, sub supraveghere.

DNA a cerut recuzarea judecătorilor

La termenul din 14 aprilie, completul de judecată a pus în discuţie şi varianta ca Primaria Sectorului 4 Bucuresti şi ISUBIF să poată fi obligate direct la plata despăgubirilor către părţile civile, pentru infracţiunile de vătămare corporală din culpă şi ucidere din culpă,  independent de obligarea inculpaţilor pentru care au fost chemate, ca părţi responsabile civilmente, în acest proces.

La 21 aprilie 2021, DNA a cerut recuzarea celor doi judecători. Procurorii iau acum în calcul inclusiv o eventuală soluţie de achitare, conform unui document publicat de site-ul Lumea Justiției.

În cererea de recuzare a judecătorilor, DNA precizează că „aspectele puse în discuţie de instanţă, raportat la schimbarea încadrării juridice a faptelor, implică analiza incidenţei art.16 lit a-d Cod Procedură Penală (n.r. – acțiunea penală nu mai poate fi exercitată dacă: fapta nu există; nu e prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege; nu există probe; există o cauză justificativă sau de neimputabilitate), precum şi a dispoziţiilor art.17 alin. 2 Cod Procedură Penală (n.r. – acțiunea penală se stinge), întrucât o discuţie referitoare la soluţionarea acţiunii civile în procesul penal nu poate avea loc decât prin raportare la soluţionarea acţiunii civile”.

Cererea DNA, de recuzare a completului, a fost respinsă de Curtea de Apel Bucureşti.

Condamnările de la Tribunalul București

În decembrie 2019, Tribunalul București a pronunțat primele condamnări în dosarul Colectiv: 

● Cristian Popescu-Piedone – fost primar al Sectorului 4 şi actual primar al Sectorului 5: 8 ani şi 6 luni de închisoare; 
● Alin George Anastasescu – patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare
● Costin Mincu – patron Colectiv: 11 ani si 8 luni de închisoare; 
● Cătălin Paul Gancea – patron Colectiv: 11 ani si 8 luni de închisoare; 
● Antonina Radu Antonina – pompier ISU: 9 ani si 2 luni de închisoare;
● George-Petrică Matei – pompier ISU: 9 ani si 2 luni de închisoare; 
● Aurelia Iofciu – angajată primărie Sector 4: 8 ani de închisoare;
● Luminiţa Larisa Ganea – consilier superior primărie Sector 4: 7 ani de închisoare;
● Sandra Ramona Moţoc – referent superior primărie Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendare
● Daniela Ioana Niţă – patron firmă de artificii: 12 ani si 8 luni de închisoare; 
● Cristian Mihai Niţă – patron firmă de artificii: 3 ani si 6 luni de închisoare;
● Viorel Zaharia – pirotehnist: 9 ani si 8 luni de închisoare;
● Marian Moise – pirotehnist: 10 ani de închisoare;
● Clubul Colectiv SRL – 470 zile amendă, cu o sumă corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 lei,
● Golden Ideas Fireworks Artists SRL – 470 zile amendă, cu o suma corespunzătoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă,
● SC Noran Prompt Serv SRL – confiscarea sumei de 147.133 lei.

Decizia nu este definitivă, iar verdictul finat va fi dat de Curtea de Apel Bucureşti. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă