Procesul celui mai grav atentat din Franța, soldat cu 130 de morți, începe azi. Un singur terorist mai este în viață

1 lună in urmă 27

La Paris începe astăzi procesul atentatelor din noiembrie 2015, de la teatrul Bataclan și de la Stade de France. 130 de oameni au murit și peste 350 au fost răniți. Au fost cele mai mari tragedii din Franța, după cel de-Al Doilea Război Mondial.

La aproape 6 ani după atentate, se estimează că va dura 9 luni până când judecătorii vor pronunța o decizie.

Cele mai mari audieri penale din istoria Franței se vor deschide la prânz. Sunt 1.800 de părți civile implicate și peste 300 de avocați.

Într-o sală de judecată special construită în istoricul Palais de Justice din Paris, 20 de persoane vor fi judecate pentru atacul coordonat de ISIS care a făcut 130 de morți și 350 de răniți la teatrul Bataclan, pe Stade de France și la mai multe terase terase din arondismentele 10 și 11, relatează BBC.

Franco-marocanul Salah Abdeslam este singurul supraviețuitor dintre cei 10 teroriști care au comis atacurile sub îndrumarea ISIS.

Abdeslam, în vârstă de 31 de ani, se pregătise pentru un atac sinugaș, dar și-a aruncat centura cu explozibili și a fugit la Bruxelles, unde a fost arestat câteva luni mai târziu. Nu a făcut mărturisiri din închisoare, așa că interogarea lui va fi un punct cheie al procesului.

Atacatorul este în izolare totală de peste cinci ani. E supravegheat video non-stop, atât în timpul plimbărilor prin curtea închisorii, cât și în celulă. Este o premieră în Hexagon, devenită posibilă datorită unui vot în Parlament.

Potrivit autorităților, numai implementarea sistemului de protecţie video a costat 160.000 de euro, în timp ce cheltuielile de personal costă 390.000 de euro anual.

Născut la 15 septembrie 1989 în Belgia, Salah Abdeslam a fost deja judecat la Bruxelles în 2018 pentru că a tras asupra unor polițiști cu câteva zile înainte de arestarea sa, în martie 2016. A fost condamnat în Belgia la 20 de ani de închisoare.

Guvernul francez a ordonat vigilenţă totală privind ameninţările teroriste pe toată durata procesului.

Editor : M.B.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă