Procesul atacurilor teroriste din Franța din noiembrie 2015 începe miercuri la Paris

1 lună in urmă 19

Douăzeci de persoane vor fi judecate începând de miercuri, 8 septembrie, într-un proces numit „istoric”, pentru atentatele teroriste din 13 noiembrie 2015 în care au murit 130 de oameni la sala de concerte Bataclan, lângă Stade de France, dar și în restaurante și baruri. A fost cea mai mare atrocitate cu care s-a confruntat Franța de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, iar președintele de atunci, Francoise Hollande, a catalogat-o drept „o declarație de război”, relatează BBC.

Atacul revendicat de către Statul Islamic a fost comis de 10 atacatori, dar unul singur mai este în viață – Salah Abdeslam. El va apărea în față judecătorilor, alături de alte 13 persoane acuzate de complicitate. Alte șase persoane vor fi judecate în absență. Majoritatea inculpaților riscă închisoare pe viață dacă vor fi găsiți vinovați.

Procesul este descris drept cel mai mare din istoria Franței, fiind implicate 1.800 de părțil civile și 330 de avocați. Circa 300 de martori vor fi audiați, supraviețuitori ai atentatelor, dar și fostul președinte Francoise Hollande.

Philippe Duperon, care și-a pierdut fiul în urma atacurilor teroriste, a spus că are sentimente mixte înainte de începerea procesului, inclusiv nerăbdare și anxietate.

„Va fi ocazia ca toate victimele să depună mărturie, așa că va fi un moment foarte dureros care va aduce amintiri neplăcute”, a spus el.

Un supraviețuitor, Jerome Barthelemy, a spus că vrea să vadă cum au reușit să meargă mai departe alte victime ale atacurilor, dar nu are așteptări ca acuzații să vorbească.

Salah Abdeslam, în vârstă de 31 de ani, este acuzat că a sprijinit logistic atacatorii. În seara atacului, el și-a abandonat veste explozivă și a fugit de la fața locului, fiind capturat patru luni mai târziu în Bruxelles, în urma unui schimb de focuri cu poliția.

După capturare, Abdeslam a refuzat să coopereze cu procurorii francezi. El și-a utilizat dreptul la tăcere și în timpul unui proces separat care a avut loc în Belgia, iar așteptările sunt să facă același lucru și în procesul din Paris.

Accesul în perimetrul instanței a fost blocat, iar polițiști înarmați vor patrula pe toată durata procesului. Cei care vor apărea în instanță vor trebui să treacă prin mai multe filtre de control. Sala de judecată, care poate găzdui sute de persoane, a fost special construită pentru acest proces.

Ședințele de judecată vor fi filmate pentru a rămâne în arhive, dar nu vor fi transmise în direct.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă