Problemele care pot duce la adevărate catastrofe în trafic, pe caniculă. Recomandările specialiștilor

2 luni in urmă 18

Lipsa de atenție, viteza, nerespectarea regulilor în trafic sunt cauzele producerii multor accidente mortale. Pe lângă acestea, și temperaturile extreme pot duce la decese pe șosele. De la asfaltul încins, cauciucurile autoturismelor sunt mai predispuse la explozie. Pericolul este și mai mare în cazul șoferilor care nu și-au înlocuit anvelopele de iarnă cu cele de vară. Cauciucurile de iarnă sunt mai flexibile, iar la contactul cu căldura pot exploda mult mai ușor și automat pot duce la adevărate catastrofe în trafic.

La orele prânzului, când temperaturile la umbră depășesc 35 de grade celsius, asfaltul aproape că se topește sub mașini, iar căldura este greu de suportat chiar și pentru șoferi.

- Să funcționeze aerul condiționat că altfel nu se poate circula...

Pe vreme de caniculă, mașinile au nevoie de o atenție sporită din partea șoferilor.

-Deschid geamurile înaite să o pornesc. După ce o pornesc, o las să se încălzească și dau drumurile la erul condiționat.

-Dumneavoastră pregătiți în vreun fel mașina înainte de a pleca la drum?
-Automat. De obicei pun apă în rezervor, verific presiunea la roți, mă uit și la ulei... mai mult de atâta...

Pe lângă toate verificările de rutină, șoferii ar trebui să țină cont si de anvelopele care trebuiesc schimbate de la un sezon la altul. Caucicurile de iarnă au un risc de explozie mai mare pe asfaltul încis.

Sorin Ene - pilot de drift:  În aceste zile foarte călduroase, să fie foarte atenți la instalațiile electrice ale mașinilor. Un fir care nu este la locul lui, trebuie intervenit imediat asupra lui si remediată prolema pentru că multe incendii în sezonul estival pornesc de la instalația electrică.

Polițiștii atrag atenția că și anvelopele de vară trebuie să fie într-o stare bună pentru a evita pericolele.

Claudiu Costea, purtătorul de cuvând al Brigăzii Rutriere: Dacă folosim o anvelopă de vară aceasta să nu fie uzată peste limita legală admisă sau să fie mai mare ori mai mică decât dimensiunile stabilite în certificatul de înmatriculare. În aceaste situații, polișistul rutier constată această deficiență tehnică fie singur, fie împreunp cu inspectorul RAR, poate dispune eținerea certrificatului de înmatriculare și o sancțiune contravențională de la 580 de lei la 725 de lei.

Șoferii care circulă cu anvelopele deteriorate riscă amenzi până la 725 de lei.

Editor : A.P.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă