Probleme cu oxigenul la spitalul din Ploiești care a ars, arătate de Libertatea acum un an: „Sunt mulți, liniile nu fac față”

3 săptămâni in urmă 12

Libertatea a publicat, în noiembrie 2020, jurnalul Elisabetei Nemțoiu, o femeie de 71 ani care s-a stins după 12 zile de spitalizare, majoritatea petrecute la secția Movila a Spitalului Județean Ploiești. Zi de zi, fiica acesteia înregistra asistente și colege de salon care confirmau problemele negate ulterior de manager. Se întâmpla în clădirea care a ars joi dimineață.

Cu un an înainte să ia foc, spitalul Movila, care este secția externă de Boli Infecțioase a Județeanului, a avut probleme cu fluxul de oxigen. O recunoșteau angajați și o povesteau bolnavi de COVID internați acolo.

Asta după ce o femeie a cărei mamă era internată acolo a făcut demersuri pentru a afla de ce corpul medical nu i-a răspuns, mai multe zile, la întrebări.

Elisabeta Nemțoiu, 71 ani, a fost internată pe 25 octombrie la Spitalul Județean, mutată apoi la secția externă Movila pe 29 octombrie și întoarsă pe 6 noiembrie 2020 la Județean, zi în care avea să se stingă din viață.

Între 29 octombrie și 6 noiembrie, fiica ei a aflat, inclusiv de la angajații spitalului, pe care i-a înregistrat audio, că spitalul are probleme cu fluxul de oxigen.

„Sunt mulți, liniile nu fac față”

O angajată i-a recunoscut Elenei problemele pe 4 noiembrie. O asigură întruna că mama ei e bine îngrijită, însă scapă în discuție toate neajunsurile: 

  • „Au fost probleme, da. S-a umblat la instalația de oxigen. Dar stați liniștită, că s-a renovat. Le face în fiecare salon, îi mută, i-am pus la butelii. Nu i-am lăsat așa. Și acum are, este în regulă”
  • „Nu mai merg liniile că sunt foarte mulți și nu mai fac față. Și sare apa aia ionizată… s-a mai dus pe… mă rog. Nu știu ce s-a întâmplat și noi noaptea rămâneam fără”

Sunt fragmente din discuția la telefon, înregistrată de aparținătoare.

A doua zi, o altă angajată spunea că nu există butelii pentru fiecare bolnav în parte.

Managerul spunea că au fost probleme până să vină el

Sunat de Libertatea în 2020, managerul Bogdan Nica recunoștea că fuseseră probleme, însă doar până să ajungă el la spital, adică vara trecută. „Nu este adevărat, au fost probleme până să vin eu, erau saloane fără oxigen”.

Apoi, Nica, om care a schimbat 5 funcții în 2020 (secretar de stat adjunct în Ministerul Mediului, director la Agenția de Mediu Prahova, șef DSP Prahova, director în Ministerul Sănătății, manager Spital Județean din Prahova), avea să afirme că instalația de oxigen este nouă.

„La momentul ăsta, cu sprijinul Consiliului Județean, am obținut bani și montăm prize de oxigen și o nouă stație de oxigen acolo. Am suplinit cu butelii”, spunea el.

E același manager care a recunoscut, azi, 11 noiembrie, că spațiul nu avea autorizație la incendiu

Domnule, chiar vă invit să veniți, dumneavoastră, vreun corespondent, veniți la spital, la Movila, unde sunt Bolile Infecțioase și vedeți că merge oxigenul. Și veniți dumneavoastră inopinat, mă sunați când ajungeți la Movila și vin și verificăm cu presiune, cu tot, cum merge oxigenul.

Managerul Bogdan Nica, în 2020:
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă