Prințul Andrew își pierde atribuțiile regale la o zi după ce instanța a dat undă verde procesului în care este acuzat de agresiune sexuală

1 săptămână in urmă 16

Regina Elisabeta a II-a a retras titlurile militare și patronajele regale deținute de Prințul Andrew, a anunțat joi, 13 ianuarie, Palatul Buckingham Palace, relatează BBC și The Guardian. Decizia vine după ce miercuri, un judecător din SUA i-a respins ducelui de York cererea de oprire a procesului în care este acuzat de agresiune sexuală

„Cu aprobarea și acordul Reginei, afilierile militare și patronajul regal ale Ducelui de York au fost returnate Reginei. Ducele de York va continua să nu-și asume nicio îndatorire publică și se apără în acest caz ca cetățean privat”, a transmis Palatul Buckingham.

Rolurile ducelui vor fi distribuite între membrii Familiei Regale.

Anunțul este făcut după ce peste 150 de veterani militari i-au cerut Reginei să-i retragă fiului ei titlurile militare, precizând că este ”de nesuportat” ca ducele să-și păstreze poziția.

„Ofițerii forțelor armate britanice trebuie să respecte cele mai înalte standarde de probitate, onestitate și conduită onorabilă. Acestea sunt standarde pe care prințul Andrew nu le-a îndeplinit. Este greu de ignorat, când ofițerii de rang înalt îl descriu drept «toxic», că a discreditat serviciile cu care este asociat”, se mai menționează în scrisoarea deschisă adresată de veterani Reginei, în calitate de șef de stat și comandant șef al armatei, marinei și forțelor aeriene.

Un judecător american a respins cererea ducelui de York de a fi oprit procesul intentat de Virginia Giuffre, care îl acuză că a abuzat-o sexual când avea 17 ani și că a fost traficată de sub influenţa omului de afaceri Jeffrey Epstein, decedat în 2019. Fiul reginei Elisabeta a II-a neagă acuzațiile.

Foto: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă