Principalele strategii adoptate în lupta cu Omicron: măsuri împotriva nevaccinaților, lockdown-uri sau o atitudine relaxată

1 săptămână in urmă 17

Varianta Omicron a generat deja creșteri-record ale numărului de infectări, iar fiecare țară a ales propriile măsuri pentru a combate pericolul, de la suplimentarea numărului de doze de vaccin la impunerea unor noi restricții, scrie Deutsche Welle. Există și excepții, precum cea a SUA, care deocamdată evită măsurile dure.

Lumea a intrat deja de câteva săptămâni în valul generat de varianta Omicron, dar cele mai multe țări, inclusiv România, se vor confrunta cu momente mai complicate abia anul acesta.

Mai multe studii au arătat că Omicron provoacă forme mai puțin severe ale COVID, dar un lucru cert, demonstrat deja de statistici, este că numărul infectărilor cu această variantă a atins sau va atinge valori-record în pandemie.

După doi ani de criză sanitară, măsurile luate de fiecare țară în parte par tot mai diferite.

Noi doze de vaccin în Israel

Una dintre țările care au deschis calea vaccinării COVID, Israel pariază din nou pe această soluție.

Este prima țară care oferă a patra doză de vaccin pentru a contracara valul pandemic declanșat de noua variantă.

Inițial, doar persoanele imunocompromise ar fi trebuit să primească acest rapel, dar de duminică, pe lista celor eligibili au intrat cetățenii de peste 60 de ani și cadrele medicale.

Anul trecut, Israel a fost prima țară care a oferit a treia doză, înainte ca alte țări să-i urmeze exemplul. Acum, noile date privind eficacitatea celei de-a patra doze se vor dovedi valoroase pentru autoritățile din alte țări.

Lockdown în Olanda și Austria

Pentru a tempera valul Omicron, într-un moment în care spitalele au anunțat că vor rămâne fără paturi libere pentru pacienți, Olanda a impus un lockdown în decembrie.

Cetățenii nu au fost închiși în case, însă magazinele neesențiale au fost închise, iar cursurile școlilor – suspendate.

Restricțiile continuă și în noul an și vor fi ridicate în cel mai bun caz abia pe 14 ianuarie. Școlile se vor redeschide pe 9 ianuarie.

 măsuri împotriva nevaccinaților, lockdown-uri sau o atitudine relaxatăNumărul infectărilor a scăzut ușor în Olanda. Sursa: Worldometers

Numărul zilnic al infectărilor a scăzut între timp de la un maxim de peste 23.000 la 16.000-17.000.

În noiembrie, și Austria a impus un lockdown mult mai strict, pentru trei săptămâni, contracarând cu succes un val pandemic îngrijorător.

Acum, cele mai multe regiuni aplică măsuri locale pentru persoanele nevaccinate, care mai au voie să iasă din case doar pentru activități esențiale.

 măsuri împotriva nevaccinaților, lockdown-uri sau o atitudine relaxatăUn lockdown dur a redus numărul infectărilor în Austria. Sursa: Worldometers

Numărul zilnic al cazurilor a scăzut de la peste 15.000 în noiembrie la câteva mii în ultimele zile. Din februarie va intra în vigoare legea vaccinării obligatorii, o premieră în Europa.

Restricții în Japonia și Thailanda

În vreme ce țările asiatice au reușit deocamdată să se ferească de Omicron, și autoritățile de aici au început să se pregătească pentru o potențială creștere.

India se confruntă deja cu o astfel de creștere. În Japonia sau Thailanda, imediat ce au fost depistate primele cazuri de infectare cu noua variantă, autoritățile au reinstituit restricțiile de călătorie.

Japonia are unele dintre cele mai stricte măsuri în acest sens, astfel că cei mai mulți străini nu au voie să intre în țară. Străinii pot intra în Thailanda, care are un sector turistic suferind, dar trebuie să se carantineze.

Un program care permitea testarea pentru evitarea carantinei a fost temporar suspendat.

Dezbateri pe tema carantinei în Germania

La puțin timp după Crăciun, Germania a început să se pregătească pentru un val Omicron, introducând noi restricții care limitează reuniunile private și interzic evenimentele cu participare mare.

Totuși, guvernul încă dezbate dacă să scurteze perioada de carantină de 14 zile pentru oamenii care au fost depistați pozitiv.

 măsuri împotriva nevaccinaților, lockdown-uri sau o atitudine relaxatăRestricțiile impuse în decembrie au funcționat în Germania, iar cazurile au scăzut, dar autoritățile se pregătesc de o nouă creștere Sursa: Worldometers

Experții au spus că sunt îngrijorați de presiunea exercitată asupra infrastructurii esențiale, a serviciilor sanitare, poliției și pompierilor, dacă prea mulți oameni sunt izolați în același timp.

Dacă ar face acest lucru, Germania ar urma exemplul Franței sau Spaniei, care au redus perioada de izolare de la zece la șapte zile. În Franța, această măsură se aplică totuși doar persoanelor vaccinate.

Tunurile pe nevaccinați în Franța

Franța se confruntă cu cifre fără precedent de cazuri zilnice COVID, alimentate de tulpina Omicron, iar președintele francez Emmanuel Macron a avertizat marți că intenționează să le îngreuneze viața cetățenilor care refuză să se vaccineze împotriva virusului.

„Vreau foarte mult să îi enervez și vom continua să facem asta până la capăt. Aceasta este strategia”, a declarat președintele Macron pentru ziarul francez Le Parisien.

Guvernul francez intenţiona să adopte luni seară în Adunarea Naţională certificatul verde, necesar pentru a putea intra la cinema și restaurant sau pentru a călători cu trenul, dar parlamentarii francezi au suspendat dezbaterile pe certificatul verde, după ce au primit amenințări cu moartea.

În interviul său pentru ziarul „Le Parisien”, de marți, Macron a spus că, deși nu va „vaccina cu forța”, el speră să încurajeze oamenii să fie vaccinați, „limitându-le pe cât posibil accesul la activitățile din viața socială”.

„Nu voi trimite persoanele nevaccinate la închisoare. Deci trebuie să le spunem, din 15 ianuarie, nu veți mai putea merge la restaurant. Nu veți mai putea merge la o cafea, nu veți mai putea merge la teatru. Nu veți mai putea merge la cinema”, a afirmat președintele Macron.

Mesaje confuze în SUA

În vreme ce Germania discută despre reducerea perioade de carantină, Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA analizează dacă nu cumva această perioadă ar trebui să fie mai lungă.

În prezent, cei care sunt infectați sau expuși virusului trebuie să se izoleze pentru cinci zile, o decizie care a fost criticată. Criticii au spus că decizia a prioritizat productivitatea angajaților, în dauna sănătății lor și i-ar putea împinge pe oameni înapoi la muncă, deși ei încă sunt contagioși.

 măsuri împotriva nevaccinaților, lockdown-uri sau o atitudine relaxatăNumărul infectărilor a explodat în SUA. Sursa: Worldometers

Valul Omicron a expus, de asemenea, limitările campaniei de testare din SUA. Americanii fac încă puține teste, în raport cu populația, o problemă pe care președintele Joe Biden a promis că o va remedia.

Statele Unite, unde varianta Omicron a devenit dominantă, au înregistrat luni un bilanț fără precedent la nivel mondial, de peste un milion de cazuri raportate în ultimele 24 de ore, potrivit unui bilanţ realizat de Universitatea Johns Hopkins.

În timp ce creșterea cazurilor nu s-a tradus încă prin forme mai grave ale bolii și decese, impactul lor a fost resimțit în toată țara.

Spre exemplu, mai mult de 2.500 de zboruri au fost anulate sâmbătă în Statele Unite, din cauza exploziei cazurilor cu noua variantă Omicron, multe școli nu s-au redeschis după vacanța de iarnă, iar spitalele sunt copleșite. Cu toate astea, la finalul lunii decembrie, purtătoarea de cuvânt a executivului american, Jen Psaki, a anunțat că Statele Unite nu iau în calcul deocamdată „izolarea”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă