Primul caz de Omicron în Mureș: un bărbat vaccinat care a călătorit în Anglia

2 săptămâni in urmă 30

Un târgumureșean care s-a întors din Anglia a fost confirmat pozitiv cu noua variantă de coronavirus la finele anului trecut, iar acum se află în izolare la domiciliu, transmite Rador.

Bărbatul are schemă completă de vaccinare, inclusiv doza de booster, astfel că are o formă ușoară de boală, precizează șeful DSP Mureș, Iuliu Moldovan: „Avem un caz confirmat cu varianta Omicron. Persoana respectivă a avut istoric de călătorie în Anglia. A făcut o formă ușoară de boală. Persoana respectivă a fost vaccinată cu schemă completă de vaccinare, inclusiv booster. E în izolare acasă, e bine.. Manifestările (specifice Omicron) sunt ale unei infecții de căi respiratorii superioare, un guturai, cu dureri în gât, cu tuse, cu rinoree dar fără probleme deosebite”.

Până la această dată, în România au fost confirmate aproape 100 de cazuri cu noua tulpină de coronavirus iar majoritatea cazurilor sunt la persoane vaccinate.

Totuși, Omicron nu poate trece de toate barierele de apărare ale organismului, relevă un nou studiu realizat de cercetătorii din Africa de Sud, după ce au analizat zeci de mii de cazuri de persoane vaccinate sau trecute prin boală. Aceștia spun că mutațiile acestei tulpini trec de anticorpii din prima linie de apărare a organismului, însă nu și de a doua linie, reprezentată de celulele T. Prezente în organism prin vaccinare sau trecerea prin boală, celulele T previn ca majoritatea infecțiilor să evolueze spre o boală gravă.

Fiind foarte contagioasă, șansele ca persoanele vaccinate să contracteze virusul sunt de aproape patru ori mai mari în cazul Omicron decât Delta, mai spun datele aceluiași studiu.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă