Primele imagini cu românul salvat din Afganistan. El a fost extras din Kabul cu o aeronavă C-130 Hercules

2 luni in urmă 27

De Veronica Micu.
Publicat: 19.08.2021, 10:37.
Actualizat: 19.08.2021, 10:37

Ministerul român al Apărării Naţionale a făcut publice primele imagini cu românul extras, seara trecută, din Afganistan. "Cetățeanul evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi repatriat, după finalizarea misiunii aeronavei române", anunţă MApN într-un comunicat.

Galerie (5)

Primele imagini cu românul salvat din Afganistan. El a fost extras din Kabul cu o aeronavă C-130 Hercules

MApN

Un cetăţean român a fost scos aseară din Afganistan, cu o aeronavă C-130 Hercules, şi dus la Islamabad, în Pakistan.

Alţi 15 români, care au cerut să fie evacuaţi, aşteaptă să fie extraşi de pe teritoriul afgan.

"Aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române a aterizat în cursul nopții de miercuri, 18 august, pe aeroportul internațional din Kabul în condiții de siguranță și a evacuat un cetățean român, angajat al unei agenții NATO, care a solicitat repatrierea. Ulterior preluării cetățeanului român, aeronava a decolat cu destinația Islamabad, unde va staționa în perioada următoare, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional. Cetățeanul evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi repatriat, după finalizarea misiunii aeronavei române. Condițiile de securitate deosebit de dificile din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetățeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenței aeronavei militare pe aeroport. Este de precizat, de asemenea, că accesul către aeroport este îngreunat și de procedurile de verificare de la diferite puncte de control și de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport. De altfel, există și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor. Având în vedere faptul că cea mai mare parte a cetățenilor români care au optat pentru evacuare se află în locații din afara aeroportului internațional, autoritățile române au efectuat demersuri complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului lor către aeroport.

Este de subliniat că situația de securitate din Kabul este complexă și fluidă, ceea ce implică adaptarea constantă a planului de evacuare, în funcție de diverși factori, care au propria dinamică. MApN este în permanentă legătură cu celelalte structuri cu responsabilități în gestionarea crizei astfel încât evacuarea, protecția și transportul persoanelor să se desfășoare în condiții de siguranță", a transmis MApN pe pagina oficială de Facebook.

- Articol în curs de actualizare -

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă