Primele cărţi de identitate electronice, eliberate la Cluj-Napoca. Până în 2031, toţi românii vor avea astfel de buletine

1 lună in urmă 30

De Alex Prunean.
Publicat: 08.09.2021, 08:15.
Actualizat: 08.09.2021, 08:18

Astăzi vor fi eliberate primele buletine cu cip din România! Proiectul pilot a fost iniţiat la începutul lunii august la Cluj-Napoca, însă peste câteva luni s-ar putea extinde la nivel naţional.

Primele cărţi de identitate electronice, eliberate la Cluj-Napoca. Până în 2031, toţi românii vor avea astfel de buletine

Începând cu ora 09:00 vor fi eliberate primele 100 de noi cărţi de identitate din totalul celor 5.000, care fac parte din acest proiect pilot care a fost lansat la începutul lunii august, aici la Cluj-Napoca. Atunci, în doar o săptămână, peste 100 de clujeni şi-au depus actele pentru noile buletine, iar timpul de eliberare a unui astfel de document este de aproximativ o lună.

Noile cărţi de identitate au dimensiunea unui card bancar şi pe lângă informaţiile care se află şi pe actualele buletine vor avea şi un cip pe care vor fi stocate două amprente digitale şi o amprentă facială. Vor fi şi alte elemente de siguranţă care se regăsesc şi pe cărţile de identitate din alte ţări europene. Şi asta pentru că, spun poliţiştii, buletinele clasice româneşti sunt cel mai uşor de falsificat.

Românii vor putea alege şi pentru buletine fără cip, tot de dimensiunea unui card bancar, însă nu le vor putea folosi şi pentru a ieşi din ţară. Pentru a ieşi din ţară vor avea nevoie de un paşaport care va avea un cip. Timp de câteva luni, aceste buletine vor fi eliberate doar la Cluj-Napoca, însă mai apoi proiectul va fi extins la nivel naţional. Până în anul 2031, toate cărţile de identitate din România vor fi înlocuite.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

„Am încercat să îl opresc, dar nu am putut”. Adolescentă lipsită de putere, violată în largul mării, la doi paşi de plaja plină de turişti, în Marea Britanie

1

Adolescentă de 15 ani a fost violată în faţa a mii de oameni, fără ca nimeni să îşi dea seama de acest incident. Agresorul a abuzat sexual tânăra, în largul mării, în apropierea unei plaje pline ochi din Bournemouth, Marea Britanie.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă