Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, criticat de președintele Consiliului Județan Timiș, Alin Nica: N-a luat nicio măsură pentru a reduce rata de infectare cu Covid-19

1 lună in urmă 1

Liderul PNLTimiș și președintele Consiliului Județean, Alin Nica l-a criticat pe primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz (USR), pentru că „n-a luat nicio măsură pentru a reduce rata de infectare cu Covid-19”. Mai mult, liberalul Nica a spus că Fritz ar fi păstrat tăcera în privința focarului din instituția pe care o păstorește.

Liderul Consiliului Județean Timiș mai consieră că primarul Fritz avotat pentru intrarea în carantină „fără să se gândească la un set de măsuri pentru sectorul economic şi fără să anunţe că sunt locuri în centrele de vaccinare, în Timişoara”

„Cred că este important să le explic punctual cetăţenilor din Timişoara şi din zona periurbană, pentru a arăta faptul că sunt anumite lucruri care nu au mers bine şi în continuare văd că aceste lucruri nu merg bine, cu impact major în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor şi a economiei locale. Cum a fost luată aceată decizie? E adevărat, a existat o recomandare din partea INSP de carantinare a municipiului Timişoara, însă procedura poate fi declanşată doar de la nivel local, din Timişoara. Cei de la centru nu pot decide punerea în carantină a unei localităţi fără că propunerea să vină de la CJSU, de aceea m-am bătut în acest for să nu avem această măsură extremă, pentru că existau şi alte variante şi nu eram într-o situaţie limită”, a declarat Alin Nica, citat de news.ro

Nica a afirmat că, înainte de luarea deciziei carantinării, nu s-a făcut o analiză personalizată, pe specificul local, ci că s-a ţinut cont exclusiv de factorul medical.

„Din această perspectivă, eu consider că nu s-a făcut o analiză temeinică, personalizată, pe specificul local care să ţină cont de impactul economic, social şi educaţional. Toată decizia s-a luat ţinând cont exclusiv de factorul medical care într-adevăr este esenţial, fiindcă de asta se impun decizii de genul acesta de punere în carantină. Eu cred că avem experienţă deja de un an a pandemiei în care să putem să ne rafinăm instrumentele şi să nu apelăm la cel mai dur medicament cu care ne confruntăm astăzi. Gradul de 7,5, indicele de răspândire a bolii în ultimele 14 zile a fost depăşit în luna noiembrie când era peste 8 la mie şi cu atât mai mult cu cât în indicele din noiembrie nu erau incluse focarele, cu atât mai mult, decizia trebuia cumpătată mai bine”, a susţinut Nica.

Alin Nica a spus că, de la preluarea mandatului, primarul Dominic Fritz nu a convocat nici măcar o dată şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, al cărui preşedinte este. „(…) Primarul a avut cadrul contextual şi instrumentele şi nu a făcut nimic pentru a reduce rata de infectare, ba mai mult, a trecut sub tăcere focarul de Covid de la Biroul de Urbanism al Primăriei, nu testează angajaţii, nu are proceduri interne şi a expus astfel populaţia la infectare în 3 cazuri prezentate în presă: coadă de la impozite, coadă de la ghişeele de transport public şi coadă pentru autorizaţii de vânzare a mărţişoarelor la o rată de peste 5 la mie.(…)”, a afirmat Nica.

Liderul CJ Timiş a arătat că municipiul Cluj-Napoca a avut o rată de 9 la mie şi a avut recomandarea INSP de a intră în carantină, însă autorităţile locale nu s-au grăbit să instituie carantina. De asemenea, Nica a arătat că la Timişoara nu s-a făcut calculul incidenţei la numărul real al populaţiei, ci s-a ţinut cont de numărul de la recensământul din 2010, relatează news.ro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă