Primarul din Iași se plânge că nu va putea achita facturile pentru transportul public, salubritate, apă caldă dacă în prima ședință a forului local nu va fi adoptat bugetul pentru 2021

2 săptămâni in urmă 10

Amânarea adoptării bugetului național a creat neplăceri și în teritoriu, primarii fiind îngrijorați că eventuale blocaje în forurile administrative locale din partea opozanților ar putea prelungi și mai mult întârzierea adoptării bugetelor pentru 2021. Edilul municipiului Iași, Mihai Chirică transmite că a ajuns la limită și că un eventual blocaj din partea consilierilor locali, la ședința de joi de adoptare a bugetului, l-ar putea lăsa în imposibilitatea de a mai achita facturile pentru transportul public, salubritate sau apă caldă.

„Fără un buget aprobat nu vom putea plăti facturile pentru serviciile de salubritate, transport public în comun, apă caldă şi căldură, iluminat public. Sunt sigur că nimeni nu îşi doreşte un oraş cufundat în întuneric, invadat de gunoaie, fără posibilitatea deplasării la serviciu, lipsit de minima civilizaţie adusă de furnizarea apei calde! Întregul sistem de siguranţă şi ordine publică, sănătate, curăţenie stradală, spaţii verzi, transport public şi îngrijirea şi educarea copiilor noştri ar fi puse în pericol. Am încredere în buna judecată a membrilor Consiliului Local şi în puterea lor de a pune pe primul loc interesele ieşenilor, astfel încât în şedinţa de joi să avem o dezbatere responsabilă şi un vot pe măsură. Stimaţi consilieri locali, propuneţi! Dezbateţi! Votaţi în consecinţă şi cu responsabilitate! Reprezentaţi cu onoare ieşenii care v-au trimis în Consiliul Local”, a transmis primarul Mihai Chirica, într-o postare pe Facebook.

Avertismentul edilului ieşean vine în contextul în care formațiunea sa politică (PNL), nu deține o majoritate în forul Consiliului Local. Deşi s-au purtat mai multe negocieri în ultimele luni, USR PLUS nu a acceptat oferta liberalilor ieşeni pentru o alianţă pe plan local şi judeţean, astfel că Mihai Chirică se așteaptă să întâmpine dificultăți în privința adoptării bugetului pentru 2021.

Prin intermediul aceleiaşi postări, edilul ieşean spune că o parte dintre proiectele care vor fi dezbătute de consilieri în şedinţa de joi sunt făcute în baza a mii de solicitări şi propuneri venite din partea cetăţenilor.

„Sunt sigur că membrii Legislativului ieşean sunt conştienţi că nu sunt doar consilierii unor partide, ci sunt oamenii pe care dumneavoastră, ieşenii, i-aţi împuternicit, prin vot, să reprezinte interesele legitime ale comunităţii. Prin urmare, una dintre îndatoririle lor principale este de a se prezenta în sala de Consiliu şi de a-şi exercita dreptul pe care ieşenii l-au oferit cu încredere: cel de a dezbate şi vota bugetul Iaşului. Repet: fiecare consilier local şi fiecare partid a avut şi are dreptul legitim de a veni cu propuneri şi proiecte care să fie realizate prin bugetul oraşului nostru. Împreună cu membrii Consiliului Local am găsit soluţii pentru cele mai multe dintre aceste propuneri şi proiecte, soluţii care implică investiţii de milioane de lei, dar care merită susţinute întrucât, până la urmă, vin tot de la dumneavoastră, ieşenii care le-aţi adus la cunoştinţă în mod direct consilierilor locali în cadrul întâlnirilor cu aceştia. Iată de ce, cu atât mai mult, dumneavoastră, ieşenii, trebuie să ştiţi că orice vot negativ sau abţinere din partea consilierilor locali poate duce la blocarea oraşului nostru”, mai spune primarul Mihai Chirica.

Pentru acest an bugetul Iaşiului este estimat la 1.430.106,18 de lei.

În ultima lună, mai muți primari au semnalat că din pricina întârzierii adoptării bugetului național se confruntă cu blocaje privind cheltuielile de funcționare.

Sursa Foto: Mihai Chirica/Facebook

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă