Primarul din Ciorani, plasat în arest la domiciliu în dosarul furtului de buletine de vot din sediul Judecătoriei Mizil

4 săptămâni in urmă 22

Miercuri, 10 Noiembrie 2021, ora 17:06

39 citiri

Primarul comunei prahovene Ciorani, Marin Voicu, trimis în judecată pentru fraudă electorală, a fost plasat în arest la domiciliu în dosarul care vizează furtul unor saci cu buletine de vot din arhiva Judecătoriei Mizil.

În arest la domiciliu au fost plasate şi celelalte două persoane reţinute în aceeaşi speţă, decizia Judecătoriei Ploieşti în acest caz nefiind definitivă. În acest dosar, Voicu este acuzat de instigare la sustragerea de probe, iar ceilalţi doi inculpaţi sunt autorul furtului şi un complice.

Ancheta în acest dosar a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti de la Parchetul de pe lângă Judecătoria (PJ) Mizil.

În martie, PJ Mizil anunţa că procurorii acestei structuri fac cercetări într-un dosar privind sustragerea buletinelor de vot de la alegerile locale organizate în septembrie 2020 în comuna prahoveană Ciorani, cu privire la acest scrutin existând suspiciuni de fraudare a votului.

Potrivit unui comunicat emis la acel moment, buletinele de vot erau depozitate în arhiva Judecătoriei Mizil, care funcţionează într-o clădire proprietate a Primăriei Mizil, acestea fiind furate în seara zilei de 8 februarie.

Organele de cercetare penală au fost sesizate asupra acestui aspect la data de 23 februarie, iar ancheta în acest dosar vizează săvârşirea faptelor de violarea sediului profesional şi sustragerea, distrugerea, reţinerea, ascunderea ori alterarea de mijloace materiale de probă sau de înscrisuri, în scopul de a împiedica aflarea adevărului într-o procedură judiciară, preciza sursa citată.

Dosar în instanță pentru falsificarea alegerilor

Un număr de 23 de inculpaţi, între care şi primarul comunei Ciorani, Marin Voicu, au fost trimişi în judecată, în luna iulie, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti într-un dosar privind fraudarea alegerilor locale din septembrie 2020.

Astfel, 20 de persoane sunt acuzate de falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, două sunt acuzate de complicitate la comiterea acestei fapte, iar primarul Marin Voicu este trimis în judecată pentru instigare la falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

În acest dosar au fost încheiate anterior patru acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

"Cu ocazia alegerilor locale din data de 27 septembrie, membrii secţiilor de votare din comuna Ciorani au falsificat procesele verbale de consemnare a rezultatelor voturilor pentru alegerea primarului, Consiliului Local, Consiliului Judeţean şi preşedintelui Consiliului Judeţean, inserând în aceste înscrisuri date neconforme cu realitatea. În fapt, a fost diminuat numărul voturilor obţinute de unii candidaţi/formaţiuni politice în defavoarea altor candidaţi/formaţiuni politice", preciza Parchetul.

Inculpaţii din dosarul fraudei electorale din comuna Ciorani "nu au absolut niciun trac infracţional", sunt "naturali" şi râd în legătură cu modul propriu de fraudare a alegerilor, "furând" voturile alegătorilor "fără niciun resentiment", se arăta în motivarea Tribunalului Prahova, care a dispus în iunie arestarea preventivă a inculpaţilor.

Conform documentului, aceştia sunt naturali "pentru că nu le pasă de valorile unei societăţi democratice".

Dosarul va fi fi judecat la Judecătoria Buzău, după ce procurorii care instrumentează cauza au cerut şi obţinut în instanţă ca, la momentul trimiterii în judecată, acesta să nu ajungă pe rolul Judecătoriei Mizil, care era competentă să judece cauza.

Solicitarea procurorilor a fost făcută în condiţiile în care Judecătoria Mizil nu ar putea fi imparţială în judecarea acestui dosar, deoarece din arhiva acestei instanţe au fost furate buletine de vot de la alegerile din Ciorani.

Citeste si:

Urmărire ca în filme cu focuri de armă, în Botoșani, după ce un bărbat a furat taxiul în care se afla

Poliţiştii din Botoşani au tras marți, 9 noiembrie, mai multe focuri de armă pentru prinderea unui bărbat care a furat un taxi în care era client. Ulterior, urmărit de agenţi, nu s-a...

Firea vrea un nou mandat de primar şi consideră că are colegi mai potriviţi pentru Ministerul Muncii

Senatorul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică seară, că şi-ar dori să candideze pentru un nou mandat de primar general al Capitalei la viitoarele alegeri locale, iar în ceea ce priveşte...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă