Primarul comunei Mogoșoaia din vecinătatea Capitalei vrea să exproprieze 328 de hectare cu 1,7 euro/mp pentru a construi Sectorul 0 / Proprietar: Este un abuz! Prețul pe mp ajunge și la 60 euro/mp

1 săptămână in urmă 19

276 de persoane care dețin împreună nu mai puțin de 328 de hectare pe raza localității Mogoșoaia din județul Ilfov au fost notificați de Primărie că vor fi expropriați. Motivul? Aceasta intenționează să dezvolte pe terenurile lor „un proiect de planificare urbană de rejustare teritorială”. Cu alte cuvinte, vrea să construiască de la 0 un oraș, denumit „Sectorul 0”.

Până acum doar șapte proprietari s-au prezentat pentru a depune documentele. Restul sunt nemulțumiți și contestă decizia din cauza prețului mic oferit pe mp. În timp ce oamenii spun că au primit notificări din partea Primăriei din care au aflat că vor primi 1,7 euro/mp, aceasta spune într-un răspuns pentru G4Media.ro că de fapt le-a oferit o sumă cu 10 % mai mare, respectiv 1.88 euro/mp.

„În anul 2006 am cumpărat 5.000 mp în localitatea Mogoșoaia cu 100.000 de euro. Adică am dat 20 euro/mp. Problema este că în prezent, acest teren este gaj la banca deoarece între timp am făcut un credit și mi-am cumpărat o casă. Acum mă întreb, dacă primăria îmi ia acest teren, eu ce gaj aduc în loc? Pentru că nu am ce să pun în loc, voi fi dat afară din casă? Primaria mi-a propus un alt teren aflat la o distanță de 10 km de al meu, care nu are nicio valoare. Unde am eu terenul, mp ajunge și la 60 euro mp.”, a declarat pentru G4Media.ro unul dintre proprietari.

Alți proprietari consultați de G4Media.ro spun că Primăria le-a mai propus o variantă la fel de nemulțumitoare și anume renunțarea la 39% din suprafața deținută și oferirea restului de 61% în altă parte a localității.

„Ne-au fost transmise notificări de a deveni proprietari-participanți cu renunțarea la 39% din suprafața deținută în prezent și cu mutarea în altă parte a comunei fară a ni se da garanții exacte cu privire la amplasament și utilitățile promise. Sau în caz de refuz, ca o forma de șantaj, vom fi expropiați la un preț sfidator de 1,70 euro/mp in conditiile in care pretul pamantului în comuna Mogosoaia este de cel puțin de 10 (zece) ori mai mare.”, a declarat pentru G4Media.ro un proprietar care deține un teren de 3.000 mp.

Sursa Foto: Jurnaldeilfov.ro

Într-un răspuns pentru G4Media.ro, primarul comunei Mogoșoaia Paul Mihai Nicu Precup (PNL) susține că prețul pe mp oferit pentru expropriere a rezultat în urma expertizelor întocmite și actualizate de Camerele Notarilor Publici în concordanță cu tranzacționările care au avut loc anul trecut. Totodată, edilul susține că proprietarii își supraevaluează terenurile făcând „confuzii pe mai multe paliere”.

„Nu pot răspunde pentru cei care consideră că terenurile lor valorează de zeci de ori mai mult, însă dacă ar fi să presupun, probabil că motivul pentru care unii proprietari consideră că terenurile lor sunt de zeci de ori mai valoroase este că fac confuzii pe mai multe paliere.

Un prim palier pe care fac confuzie este că cel în care ar trebui să deosebească terenurile intravilane de cele agricole extravilane și implicit drepturile proprietăților aferente terenurilor extravilane versus intravilane. (…) Un alt palier în care fac confuzii este cel al transformării terenului extravilan în teren intravilan, iar încă un palier este cel în care trebuie deosebit între trenul intravilan viabilizat și teren intravilan neviabilizat.” a declarat pentru G4Media.ro, primarul comunei Mogoșoaia Paul Mihai Nicu Precup.

Întrebat cum va proceda cu proprietarii care nu sunt de acord cu exproprierea, edilul a precizat că aceștia nu nu vor avea încotro.

„Se va proceda conform Legii 255/2010. În general exproprierea este un proces în care proprietarul nu are opțiunea în a fi sau nu de acord ci poate cel mult contesta valoarea despăgubirii, în caz contrar nu s-ar mai putea realiza niciun proiect pentru care este necesară exproprierea pentru cauză de utilitate publică.”

Vezi aici masterplanul primăriei Mogoșoaia pentru Sectorul Zero

Despre proiectul Sector 0 (Sursa: Expresul de Buftea)

 • Are 1339 hectare, mai mult decat actuala întindere locuită a comunei Mogosoaia
  în acest moment toată suprafața e formată din terenuri private
 • Acestea vor fi rearanjate și o parte va intra în proprietatea primăriei
 • 39% e procentul pe care trebuie să-l cedeze gratis primăriei toți proprietarii terenurilor din zonă. Ai 1000 mp acolo? Primăria iți ia 390 mp.
 • Jumătate au cedat deja, printre ei primarul, membri PNL locali, dar și ai partidului, de mai sus.
  conform declarației de avere primarul Precup are 10 hectare acolo, achiziționate anii trecuți, când nu se știa despre proiect.
 • Tot în trecut, primarul a înregistrat la OSIM, pe numele lui, marca „Sector 0”, ca și „Zumbaala”, zona de distracții acvatice din Parcul Mogoșoaia.
 • Nu există PUG și nici PUZ aprobat de Consiliul Local
 • Primăria va lua un credit de 30 000 000 lei pentru a plăti exproprierile
  1.8 eur/mp este valoarea de expropriere pentru cei care nu vor să cedeze gratuit cei 39%
  600 hectare urmează a fi expropriate, mulți din prorpietari acționând deja în instanță Consiliul Local.
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă