Primăriile s-ar putea împrumuta pentru a asigura agentul termic. Legea, adoptată de senatori

5 zile in urmă 8

Luni, 22 Noiembrie 2021, ora 18:36

0 citiri

Primăriile s-ar putea împrumuta pentru a asigura agentul termic. Legea, adoptată de senatori

Proiectul de lege care permite primăriilor să se poată împrumuta pentru a asigura apa caldă şi căldura pe timp de iarnă a fost adoptat luni, 22 noiembrie, de Senat, primă cameră sesizată.

Proiectul de lege a fost aprobat cu 125 de voturi „pentru”, niciunul împotrivă şi o abţinere.

În prezent, legea nu permite acest împrumut.

La dezbaterile din Plen, senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, unul dintre iniţiatorii legii, a spus că ceastă iniţiativă vine în întâmpinarea cererii a 25 de municipii care au nevoie de soluţii pentru finanţarea termocentralelor pe timpul iernii, potrivit unui comunicat de presă al USR.

El a adăugat că administraţiile au nevoie de o plasă de siguranţă în caz că se ajunge la situaţia în care localităţile vor fi nevoite să se împrumute pentru a menţine funcţionale sistemele de încălzire centralizată.

„Mergând înainte, atât administraţia centrală, cât şi cele locale trebuie să găsească soluţii sustenabile pentru aceste probleme recurente care sunt generate de sistemele de încălzire centralizată care deservesc marile oraşe ale ţării. Bani există. În acest moment nu mai puţin de 400 de milioane de euro stau nefolosite în conturile unei societăţi a statului denumită Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, pe scurt SAPE. Aceşti bani au fost câştigaţi într-un litigiu la Curtea de Arbitraj de la Paris împotriva companiei ENEL, iar ei ar trebui să fie folosiţi exact pentru proiectele de retehnologizare a centralelor termice din România”, a explicat senatorul.

Propunerea legislativă va intra și în dezbterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Citeste si:

 "Sistemul de încălzire de stat al Bucureştiului este total falit"

USR București a transmis într-un comunicat că dezaprobă creșterea prețului gigacaloriei în prag de iarnă și i-a cerut primarului general un plan pentru gestionarea zrizei api calde și a...

USR depune o inițiativă legislativă prin care plagiatorii să nu mai poată renunța voluntar la titlul de doctor

Mai mulţi parlamentari de la USR au anunţat luni, 22 noiembrie, că depun o iniţiativă legislativă de modificare a Legii învăţământului, prin care să fie interzisă renunţarea...

DigiSport.ro

TelekomSport.ro

Adevarul.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă