Primarii din opoziție i-au reproșat lui Ludovic Orban că nu au variante de finanțare pentru proiectele lor locale: „La ora actuală nu vedem luminița de la capătul tunelului”

1 lună in urmă 1

În cadrul unei dezbateri regionale desfășurate la Focșani, despre Programul Național de Redresare și Reziliență, liderul PNL, Ludovic Orban – președinte al Camerei Deputaților – a primit reproșuri în special de la primari din opoziție, legat de posibilitățile de finanțare pentru proiecte locale, relatează Digi24.

„Noi, cei care facem infrastructură în mediul rural, începând de la drumuri, școli, grădinițe, gaze, nu avem alocat niciun ban. La ora actuală nu vedem luminița de la capătul tunelului”,  a spus Ștefan Moscu (PSD), primar al comunei Cîrligele, județul Vrancea.

„Unele UAT-uri au primit bani frumoși, altele aproape deloc. Pe PNDL nu s-au mai făcut plăți din octombrie”, a spus și Grigore Mihăeș (PSD), primarul localității Naruja, județul Vrancea.

Aleșii locali s-au declarat „nelămuriți” cu privire la noul Program Național de Redresare și Reziliență.

„Nu putem demara studiile de fezabilitate pentru a ne putea pregăti cererea de finanțare fără a ști ce trebuie și ce nu trebuie finanțat din acest proiect”, a comentat Cristi Misăilă (PSD), primarul din Focșani.

„Noi avem nevoie de rețele de gaze, despre care chiar am început să ne facem speranțe în urmă cu doi trei ani. Suntem de râsul Europei că avem doar 40% din teritoriul României acoperit cu rețele de gaze”, a spus și Dragoș Ciobotaru (PNL), primarul localității Vizantea-Livezi.

Liderul PNL, Ludovic Orban le-a spus primarilor că proiectele locale vor fi sprijinite și prin alte programe de finanțare și le-a cerut primarilor să analizeze bine unde sunt necesare investițiile.

„Sunt sate muribunde, sunt sate unde ai 20 de decese și o naștere, sunt sate care vor muri. Noi, din păcate, la Ministerul Dezvoltării nu mai avem decât contabili, Ministerul Dezvoltării a ajuns un facturier prin PNDL, nu mai au oameni care să aibă viziune de dezvoltare”, a comentat Orban.

Pe de altă parte, Orban le-a dat asigurări primarilor, că la jumătatea anului va fi demarat un program de finanțare pentru porietce locale similar cu PNDL (vechiul progrma național de dezvoltare locală, pus pe roate de guvernarea PSD).

„Vom lansa un nou program de dezvoltare locală (…) Începand cu partea a doua a anului, vom avea dezbateri pentru a stabili ce urmează să finanțăm. O vom face în consultare cu autoritățile locale, vom stabili mecanisme, criterii, astfel încât să nu existe discriminare politică la finanțarea proiectelor, să aibă acces primăriile în funcție de criteriile de prioritizare. Și evident vom aloca o sumă importantă”, a anunțat președintele PNL, Ludovic Orban.

De asemeena, primarii au fost încurajați și să discute cu ministrul Fondurilor Europene pentru că prioritățile lor să fie incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Foto: gov.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă