Primăria Parisului vinde apartamente la jumătate din prețul pieței

4 zile in urmă 9

Familiile cu venituri medii vor putea cumpăra apartamente la jumătate din prețul pieței direct de la Primăria Paris dacă îndeplinesc o serie de criterii, scrie RFI.

Noul proprietar va avea posibilitatea să cumpere doar pereţii casei pentru o perioadă de 99 de ani, dar nu şi fondul funciar care rămâne în proprietatea municipalităţii.

Programul este rezervat celor care nu câştigă mai mult de 5.000 de euro net pe lună, După achiziționarea imobilului, ei vor trebui să mai plătească doar
taxă de 2,5 euro pe m2 şi pe lună.

Primele apartamente de 3 și 4 camere scoase la vânzare marţi costau, în medie, 5.000 de euro m2, jumătate faţă de preţul pieţei.

Pentru a putea aplica la program, cumpărătorul trebuie să aibă o legătură cu Parisul, să fie deja locuitor al Capitalei franceze sau să lucreze acolo, și trebuie să aibă reședința principală în apartamentul cumpărat.

În cazul în care vrei să te muţi sau mori şi moştenitorul tău câştigă mai mult decât plafonul maxim autorizat, Primăria îţi răscumpără apartamentul la preţul iniţial recalculat în funcţie de inflaţie.

Acest program, aplicat în premieră la Paris, a mai funcționat cu succes şi în alte oraşe franceze precum Lille, Rennes sau Lyon. El fusese însă inventat în anii 80 în SUA înainte de a fi adoptat treptat de Canada, Kenya, Marea Britanie şi Belgia.

Sistemul permite marilor oraşe, unde metrul pătrat devine tot mai scump, să nu fie abandonat complet de familiile clasei mijlocii, să menţină deci o mixitate socială. Pe altă parte, dispozitivul ar putea frâna specula imobiliară.

Autoritățile pariziene au scos pentru moment la vânzare o mie de astfel de apartamente, obiectivul fiind de 6.000 pe perioada mandatului local.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă