Primăria Parisului vinde apartamente la jumătate de preţ faţă de cel al pieţei

5 zile in urmă 14

Vânzare inedită la Paris. Începând de marţi, 6 aprilie, Primăria capitalei franceze a scos la vânzare o serie de apartamente care îi aparţineau, la jumătate de preţ faţă de preţul pieţei. Operaţiunea, rezervată familiilor cu venituri medii, este însoţită de o serie de condiţii şi durează o lună, transmite RFI.

Azi, când cumperi un apartament, devii proprietar al solului de sub casă dar şi al construcţiei. Noul dispozitiv imaginat de primăria Parisului prevede ca noul proprietar să cumpere doar pereţii casei pentru o perioadă de 99 de ani dar nu şi fondul funciar care rămâne în propietatea municipalităţii. Este ceea ce se cheamă «bail réel solidaire» sau pe româneşte tradus «chirie reală solidară».

Dispozitivul este rezervat familiilor cu venituri zise medii – la nivelul Franţei – adică celor care nu câştigă mai mult de 5.000 de euro net pe lună. Primele apartamente scoase la vânzare marţi costau, în medie, 5.000 de euro m2 – jumătate faţă de preţul pieţei – şi erau formate din 3 sau 4 camere. Noii proprietari mai trebuie, odată ce au cumpărat apartamentul, să mai plătească o taxă de 2,5 euro pe m2 şi pe lună.

Citește articolul complet pe RFI

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă