Primăria Constanţa, noi detalii despre despre Spitalul de Boli Infecţioase, afectat de incendiu în urmă cu patru luni: „Expertiza a scos la iveală foarte multe vulnerabilităţi”

5 zile in urmă 15

Primăria Constanţa a venit marți cu noi precizări legate de secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase,  care a ars în urma incendiului din 1 octombrie. Primăria transmite că în prezent clădirea nu mai prezintă siguranţă în utilizare deoarece structura a fost afectată, iar o expertiză asupra situației va fi gata miercuri, 12 ianuarie.

Precizările făcute azi de Primăria din Constanța vin în contextul în care Alexandru Rafila are azi o vizită de lucru la unitatea medicală. Primăria Constanţa a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă, că, la data de 1 octombrie 2021, în momentul incendiului, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) nu avea aviz emis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi nici Autorizaţie de Securitate la Incendiu.  

„În consecință activitatea spitalului a fost oprită până când clădirea va respecta regulile impuse de legislația cu privire la protecția împotriva incendiilor”, transmite primăria.

Primărie: „Expertiza a scos la iveală multe vulnerabilități”

Autoritățile susțin că imediat după incendiu, Inspectoratul de Stat în Construcții a demarat un control la SCBI. Pentru a stabili situația clară a clădirii spitalului.

„Expertiza tehnică preliminară a arătat că în zona fostei secții de Terapie Intensivă clădirea nu mai prezintă siguranță în utilizare pentru că structura a fost afectată. De asemenea expertiza cu privire la Securitate la incendiu a scos la iveală foarte multe vulnerabilități legate de modul de depozitare a arhivei, situația podului clădirii, sistemul de hidranți era subdimensionat, lipsa instalației de detecție a incendiului și, nu în ultimul rând, multiple neconformități la instalația electrică”, mai transmit autoritățile.

Rezultatul anchetei ISC a fost înaintat procurorului de caz care investighează circumstanțele în care a avut loc incendiul.

„În luna octombrie, la solicitarea SCBI, Primăria Municipiului Constanța a emis un Certificat de Urbanism și o Autorizație de Construire în regim de urgență. Inițial s-a luat în calcul refacerea secției de Terapie Intensivă, dar ulterior, după definitivarea Expertizei Tehnice preliminare care a interzis folosirea acestei părți din clădire, lucrările s-au rezumat doar la decopertarea pereților și izolarea parterului afectat de incendiu”, mai precizează sursa citată.

O expertiză va fi gata mâine

Primăria a precizat că pentru obţinerea avizului ISU este nevoie de numeroase documente: memoriu de arhitectură, memoriu cu piese scrise şi piese desenate, instalaţia de stingere a incendiilor cu hidranţi interiori şi exteriori (la data incendiului exista doar un hidrant şi mai trebuiesc încă cinci), proiect al instalaţiei electrice, proiect al instalaţiei de oxigen.

Instituția a mai precizat că în paralel Spitalul Clinic de Boli Infecţioase  a angajat un expert care lucrează la o amplă expertiză care vizează întreaga structură a clădirii, iar aceasta va fi gata pe 12 ianuarie.  

„Proiectul de arhitectură este gata și pe baza acestuia vor fi gata și proiectele subsecvente cum ar fi cel al noii instalații electrice. În luna octombrie 2021, au fost schimbate toate prizele, întrerupătoarele electrice și lămpile din spital, iar neconformitățile din instalația electrică au fost îndepărtate pentru ca să se asigure alimentarea cu energie electrică a spitalului pe perioada reparațiilor. În prezent clădirea SCBI a fost zugravită în totalitate s-au făcut reparații, lucrări de reparație a podului și de ignifugare”, mai transmite primăria.

Probleme cu instalația electrică

Legat de instalația electrică, autoritățile spun că este veche și că va fi remediată această problemă.

„De exemplu într-un salon de 2 paturi există acum 3 prize și sunt necesare 28. Au existat foarte multe improvizații. În aceste condiții se elaborează un proiect nou la finele căruia instalația existentă va fi anulată. Proiectul nou cuprinde circuite ce vor fi trase aparent. Au fost achiziționate extractoare de aer viciat în fiecare salon care are sursă de oxigen. Acestea sunt corelate cu senzorii de oxigen și vor porni atunci când concentrația de oxigen va fi mai mare de 23%. Acestea sunt în curs de montare. La finele săptămânii toate vor fi pe poziție. Se va face o instalație de aport de aer proaspat pe holuri și în saloane pentru a compensa presiunea negativă din saloane”.

Finanţarea primită de la Primăria Constanţa este în valoare de 2.027.077,91 lei. De asemenea, foarte multe persoane, fizice şi juridice au făcut donaţii pentru ca Spitalul Clinic de Boli Infecţioase să redevină funcţional, acestea fiind în valoare de 395.863,57 lei.

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa a făcut o donaţie în valoare de 300.000 lei. Asociaţia „Dăruieşte Aripi” a susţinut refacerea spitalului printr-o donaţie de 99.600 lei. 

Un puternic incendiu a izbucnit, în 1 octombrie, la secţia de ATI a Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unde șapte pacienți au murit.

Boli Infecţioase, şapte pacienţi pierzându-şi viaţa. Ulterior, alte cinci persoane transferate de la Spitalul de Boli Infecţioase au murit. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă