Prima zi în care s-au redeschis restaurantele în București după trei luni. Patron local: „Suntem foarte prudenți”

1 lună in urmă 29

Localurile din Capitală și-au redeschis luni ușile pentru clienți, după trei luni în care au fost închise din cauza ratei ridicate de infectare cu coronavirus. Bucureștenii nu s-au grăbit însă să ia masa în restaurante, iar în Centrul Vechi, tot terasele au fost mai animate. Patronii garanează că au luat toate măsurile pentru siguranța clienților și speră să nu se mai repete situația din octombrie, când localurile au stat deschise doar o săptămână.

Caru cu bere a fost ceva mai animat decât alte restaurante din Centrul VechiCaru cu bere a fost ceva mai animat decât alte restaurante din Centrul Vechi

Autoritățile au permis de luni redeschiderea restaurantelor, teatrelor, cinematografelor, cafenelelor și sălilor de jocuri de noroc în București, la capacitate de 30 la sută și cu unele condiții: program restrâns, distanță de cel puțin doi metri între mese și maximum șase persoane la o masă.

Este o decizie pe care oamenii din HoReCa au așteptat-o cu nerăbdare și care vine la fix trei luni de când Bucureștiul a intrat în scenariul roșu. Este însă o decizie pe care patronii de restaurante din Capitală o privesc cu oarecare scepticism, pentru că localurile au tot fost închise și redeschise, de parcă ar fi un joc de ping pong: redeschise în 1 septembrie, închise în 7 octombrie, redeschise în 13, închise din nou la doar o săptămână după, când rata de infectare în București a depășit 3 la mia de locuitori.

„Suntem foarte prudenți”, spune Daniel Mischie, CEO City Grill, despre redeschiderea restaurantelor„Suntem foarte prudenți”, spune Daniel Mischie, CEO City Grill, despre redeschiderea restaurantelor

„Suntem foarte prudenți, facem pași mici pentru a nu pune în pericol redeschiderea restaurantelor. Trebuie să avem un parteneriat bazat pe credibilitate între clienți, restaurante și autorități”, a declarat pentru Libertatea Daniel Mischie, CEO al grupului City Grill.

Dozatoare cu dezinfectant pe toate mesele

Grupul deține și Caru’ cu bere, din Centrul Vechi, care a fost ceva mai plin luni după-amiază, decât alte localuri din zonă. Între două mese ocupate a fost lăsată una liberă, au fost montate dozatoare cu dezinfectant pe fiecare masă, la intrare și lângă scările care duc la etaj, o măsură luată de fapt încă din vară.

 „Suntem foarte prudenți"

În restaurant, vocile clienților acoperă muzica lăsată să cânte în surdină, iar ospătarii fac curse dus-întors între mese și bucătărie, cu tăvi de câte șase-șapte farfurii cu mâncare. Toți poartă mască. La fel și clienții, când nu sunt la masă.

Vă poftim la o ciocolată caldă, acum și în interior”

Pe străzile înguste din centru, tinerele care atrag clienții la terase și-au readaptat discursul: „Vă poftim la o ciocolată caldă, o supă fierbine, acum puteți sta și în interior, la căldură”.

În cele mai multe localuri însă clienții nu au dat năvală, doar câteva mese au fost ocupate în interior. Unii clienți au preferat tot terasele, deși au fost nevoiți să stea îmbrăcați cu gecile, din cauza frigului. În alte părți, au rămas goale.

Toți ospătarii poartă măști de protecțieToți ospătarii poartă măști de protecție

Multe restaurante au „trișat” și și-au acoperit încă din toamnă terasele cu pereți de sticlă sau folie de plastic, devenind practic spații închise, pentru a nu-și pierde clienții odată cu scăderea temperaturii.

Sunt însă localuri care nu au mai avut ce să deschidă acum. Au pus lacătele pe ușă din vară, imediat după ieșirea din starea de urgență pentru că patronii nu au mai reușit să-și susțină afacerile. Unii au supraviețuit din livrările la domiciliu și din terase, cei care nu au avut astfel de servicii, nu.

Aproximativ 9.000 de locuri de muncă în sectorul HoReCa s-au pierdut anul trecut din cauza restricțiilor cauzate de pandemia de COVID, potrivit ZF.

În restaurantul La Mama, meniurile clasice au fost înlocuite cu meniuri de unică folosință, care se aruncă după fiecare clientÎn restaurantul La Mama, meniurile clasice au fost înlocuite cu meniuri de unică folosință, care se aruncă după fiecare client

Programul restaurantelor rămâne unul scurt, la fel ca al magazinelor: până la ora 21.00. Este o regulă cu care patronii din HoReCa nu sunt de acord, în condițiile în care cei mai mulți clienți vin seara.

„Astăzi nu am avut atât de mulți clienți, pe la prânz am avut câteva mese, dar în weekend ne așteptăm să fie mai aglomerat. Weekend-ul trecut terasa a fost foarte aglomerată, de acum clienții pot reveni și în interior”, spune Andreea Alexandru, de la restaurantul La Mama.

Andreea AlexandruAndreea Alexandru

Aici, se aplică aceeași regulă a distanțării între mese, iar meniurile au fost înlocuite cu unele de „unică folosință”: după ce un meniu este folosit de un client, este aruncat. Au fost eliminate și solnițele cu pliculețe de sare și piper.

Coadă de curieri la fast food-uri

Și marile lanțuri de restaurante fast food s-au pregătit pentru marea redeschidere. La KFC, în Piața Unirii, trei sferturi din locuri au fost înconjurate de bandă roșie, rămânând mai puține pentru clienți.

Bucureștenii preferă livrarea la domiciliuBucureștenii preferă livrarea la domiciliu

La McDonalds, lângă Piața Progresul, doar trei mese pot fi ocupate. Luni seară, doar trei tineri erau în restaurant.

În schimb, curierii nu duc lipsă de comenzi. Centrul Vechi a fost plin de bicicliști Glovo și Food Panda și au făcut cozi în fața restaurantelor.

 Vlad Chirea / LibertateaIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 26
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă