Prima ţară europeană puternic afectată de pandemie impune vaccinarea obligatorie pentru persoanele de peste 50 de ani. Explozie de cazuri Omicron

2 săptămâni in urmă 29

Miercuri, 05 Ianuarie 2022, ora 23:52

36 citiri

Guvernul italian a anunțat miercuri, 5 ianuarie, că vaccinarea împotriva Sars-Cov-2 devine obligatorie pentru toate persoanele de peste 50 de ani. Măsura a fost luată în contextul în care țara înregistrează noi recorduri de infectări, după apariția variantei Omicron.

”Dorim să încetinim curba contaminărilor şi să îi detreminăm pe italienii care nu au fost încă vaccinaţi să facă acest lucru”, a explicat premierul Mario Draghi în cadrul şedinţei de guvern în care a fost adoptată această măsură, citat într-un comunicat al executivului.

Măsura intră în vigoare imediat și se va derula până pe 15 iunie, conform Reuters.

”Intervenim în special la grupele de vârstă care au cel mai mare risc de a fi internate pentru a reduce presiunea asupra spitalelor şi pentru a salva vieţi”, a adăugat el.

În detaliu, decretul-lege impune obligaţia de vaccinare pentru persoanele peste 50 de ani care nu lucrează şi deţinerea unui certificat de vaccinare pentru toţi cei peste 50 de ani care lucrează, atât în sectorul public, cât şi în cel privat.

De fapt, este într-adevăr o obligaţie de vaccinare pentru toţi cei peste 50 de ani, deoarece în Italia certificatul de vaccinare se obţine numai după o schemă completă de vaccinare sau după vindecarea de COVID-19.

Italia are 59 de milioane de locuitori, dintre care 28 de milioane de peste 50 de ani, potrivit Institutului naţional de statistică (Istat).

La 29 decembrie, guvernul decisese deja să solicite de la 10 ianuarie certificatul de vaccinare în transporturi, hoteluri, terase de restaurante, târguri şi congrese, precum şi la piscine şi săli de sport.

Până în prezent, pentru a călători cu trenul sau avionul, era suficient să fii în posesia unui permis sanitar ”de bază”, care se putea obţine datorită vaccinării, dar şi cu un test negativ.

Certificatul de vaccinare este deja necesar pentru anumite categorii profesionale, precum personalul sanitar, din învăţământ şi pentru forţele de ordine.

Confruntată ca şi vecinii săi cu o recrudescenţă foarte puternică a contaminărilor cauzate de varianta Omicron, peninsula a înregistrat în ultimele zile un număr mare de noi cazuri pozitive: peste 189.000 miercuri şi peste 170.000 marţi. În total, peste 1,4 milioane de persoane sunt în prezent pozitive în Italia.

Prima ţară europeană puternic afectată de pandemie, Italia a înregistrat peste 138.000 de decese de la începutul anului 2020, reaminteşte AFP.

Citeste si:

Medic arestat în Italia după ce a falsificat zeci de certificate de vaccinare. Ce l-a dat de gol

Un medic din Italia a fost arestat marți, 4 ianuarie, fiind suspectat că ar fi furat 120 de doze de vaccin împotriva Covid-19 și că a eliberat peste 70 de certificate false de vaccinare....

Vaccinarea anti-Covid ar putea deveni obligatorie în Belgia. Guvernul, în alertă maximă din cauza tulpinii Omicron

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a anunțat marți, 28 decembrie, că ia în calcul introducerea vaccinării obligatorii împotriva Covid-19, invocând în special situația din secțiile ATI...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă