Prima apariție publică a liderului suprem al talibanilor, despre care se zvonea că a murit

1 lună in urmă 26

Haibatullah Akhundzada, considerat lider suprem al talibanilor, a avut o apariție publică în orașul Kandahar, din sudul Afganistanului, potrivit unor surse din cadrul grupării, citate de Reuters, care au dezmințit astfel zvonurile referitoare la moartea acestuia.

Speculațiile cu privire la decesul lui Akhundzada, cunoscut drept liderul credincioșilor sau Amir ul Momineen, au apărut după ce acesta nu a fost văzut în public nici după ce talibanii au preluat controlul Afganistanului, pe 15 august.

Potrivit sursei citate, Haibatullah Akhundzada, a vizitat sâmbătă școala religioasă Jamia Darul Aloom Hakimia din Kandahar, unde a „vorbit cu soldații și discipolii săi curajoși”, potrivit unui mesaj care însoțește o înregistrare audio difuzată de conturile talibanilor de pe rețelele sociale, relatează AFP, citată de France 24.

„Fie ca Dumnezeu să răsplătească poporul asuprit din Afganistan care s-a luptat cu necredincioșii și asupritorii timp de 20 de ani”, ar fi spus Akhundzada, potrivit înregistrării de zece minute în care acesta se roagă pentru martirii talibani, luptătorii răniți și succesul oficialilor implicați în „marele test” de reconstrucție a ceea ce ei numesc Emiratul Islamic al Afganistanului.

Akhundzada este liderul suprem al talibanilor din anul 2016 și și-a păstrat autoritatea asupra afacerilor politice, religioase și militare ale grupării și după instalarea noului guvern format de mișcarea islamistă, în luna septembrie.

Deși unii oficiali spun că Haibatullah Akhundzada a mai avut apariții publice care nu au fost mediatizate, acum este prima ieșire confirmată a liderului taliban.

Până acum, activitățile sale publice s-au limitat în mare parte la transmiterea de mesaje în timpul sărbătorilor islamice.

Ultimul său mesaj a fost pe 7 septembrie, când a sfătuit noul guvern taliban să respecte legea sharia.

Foto: Profimedia

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă