Preţurile piperate şi teama de dentist ţin oamenii departe de cabinetul stomatologic. Consecinţele sunt dramatice: 7 din 10 români au dinţi lipsă

3 săptămâni in urmă 17

De Alin Stan.
Publicat: 27.09.2021, 08:30.
Actualizat: 27.09.2021, 08:32

Mersul la dentist devine un obicei din ce în ce mai rar, mai ales în rândul celor de la sate. Oamenii preferă să ia medicamente pentru durerile de dinţi, decât să meargă la stomatolog. Nu îi sperie doar scaunul dentistului, ci şi preţurile. Însă consecinţele pe termen lung sunt severe. Studiile arată că o treime dintre români nu se mai pot hrăni normal din cauza problemelor de dantură.

Scaunul din cabinetele stomatologice pare să fie spaima multor români. Dentistul este, de obicei, soluţia de urgenţă, atunci când durerea devine insuportabilă. Stomatologii pun totul pe seama fobiilor. "Frica de stomatolog sau stomatofobia respectivă este reală. Din punctul meu de vedere afectează cam una din trei persoane, dacă vorbim despre adulţi", spune Cătălin Manasia, medic stomatolog.

Studiu: 7 din 10 români au dinţi lipsă

Un studiu realizat de Societatea de Stomatologie din România arată că şapte din zece români au dinţi lipsă. Iar dintre aceştia, 30% şi-au pierdut întreaga dantură. "Se prezintă de multe ori în cabinetul stomatologic când este prea târziu. Când cazul respectiv s-a complicat destul de mult, apare durerea, pacientul mai stă acasă, mai ia un tratament după ureche", povesteşte Cătălin Manasia.

Teama de dentist sau de preţuri?

La sate, însă, oamenii spun că nu de dentist se tem, ci de preţuri. "Nu sunt bani. Eu sunt chel în faţă. Nu am dantură decât jos", mărturiseşte Ion Popescu. El recunoaşte că nu a mai trecut pe la dentist de aproape 20 de ani. "Când lucram la CFR îmi puneau gratuit, dar nu m-am mai dus." O femeie spune că a auzit cazuri când localnicii se revoltau: "Să dăm atâtea milioane pentru dantură? Renunţă!"

Medicii recomandă cel puţin o vizită la dentist pe an

Medicii recomandă un consult medical cel puţin odată pe an. În România, unui medic stomatolog îi revin în medie 1.725 de pacienţi. Comparativ, în Norvegia, media de pacienţi la un medic este de 833.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă