Prețurile energiei electrice: o piață europeană complexă aliniată la gaz / Cum s-a ajuns la prețurile actuale

1 săptămână in urmă 19

Formarea prețurilor pe piața energiei electrice din Europa urmează o logică complexă și urmează prețurile gazelor, care în prezent cresc, mai mult decât costurile efective de producție din fiecare țară, determinând unele guverne să ceară o reformă a sistemului, scrie AFP.

Electricitatea nu poate fi stocată, spre deosebire de gaz, și, prin urmare, producția și consumul trebuie să se echilibreze reciproc în orice moment.

„Dacă lipsește un kilowat-oră pentru a echilibra rețeaua, deseori și chiar și acum, de cele mai multe ori, trebuie să mergi la o centrală pe cărbune sau pe gaz”, explică pentru AFP Julien Teddé, directorul general al brokerului Opéra Energie .


Cum se calculează prețul energiei. De ce avem aceste creșteri

„Pentru ca această centrală să lucreze trebuie să își vândă energia electrică la un preț care să acopere cel puțin tarifele sale - care acoperă achiziționarea cotelor de gaz și CO2”, și anume „drepturile de poluare” acordate companiilor europene, spune el.

Aceasta determină prețul cu ridicata al energiei electrice, la care taxele și taxele de distribuitor vor fi adăugate apoi la factura consumatorului. (preț cu ridicată=costul de productie, plus profit, plus TVA, la care se adauga adaosul comercial)

"Ceea ce face ca prețul cu ridicata al energiei electrice să nu fie costul mediu al tuturor instalațiilor de producție; este costul ultimei centrale de care avem nevoie pentru a echilibra puterea rețelei", rezumă Teddé. Acesta este așa-numitul preț de „cost marginal”.

Cotele de CO2 cresc, de asemenea, deoarece Comisia Europeană își întărește reglementările, în special odată cu sfârșitul cotelor gratuite care anterior erau distribuite anumitor producători. Ca să nu mai vorbim de unele speculații pe această piață, care alimentează, de asemenea, creșterea.

În cele din urmă, prin urmare, prețurile nu reflectă neapărat producția fiecărei țări. Cei care au dezvoltat foarte mult energia nucleară (cum ar fi Franța) sau sursele regenerabile de energie (cum ar fi Spania) nu beneficiază pe deplin de costurile reduse ale acestor energii și, prin urmare, cer reforme.

Pe piața energetică europeană EEX, prețul megawattului oră pentru livrare în 2022 în Franța a depășit 100 de euro pentru prima dată în septembrie. În prezent este în jur de 130 de euro.

Și ajunge la aproximativ 118 euro pentru Belgia și 121 de euro pentru Germania.

„Opinia generală este că modelul actual de prețuri marginale rămâne cel mai eficient, dar este justificată efectuarea unei analize mai aprofundate”, a concluzionat miercuri Comisia Europeană cu precauție, prezentând „setul de instrumente” destinat să permită statelor membre să răspundă mai pe larg la creșterea prețurilor la energie.

La rândul lor, industriașii i-au avertizat pe liderii europeni împotriva „măsurilor politice miope”.

„Arhitectura actuală a pieței energiei electrice, bazată pe prețuri marginale competitive, asigură o aprovizionare sigură și eficientă din punct de vedere economic a industriei și cetățenilor UE”, asigură organizația europeană Eurelectric într-o scrisoare consultată de AFP

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă