Prețul gazului urcă la niveluri record în Europa, după ce Gazprom a „strâns” robinetul livrărilor prin Ucraina în așteptarea inaugurării Nord Stream 2

2 luni in urmă 34

Preţul gazului în Europa, deja ridicat din cauza aprovizionării ruseşti reduse în această vară, a atins noi recorduri luni, după decizia Gazprom de a nu tranzita decât foarte puţin gaz prin Ucraina, scrie Le Temps, citat de Rador.

Potrivit agenţiilor ruseşti, preţul gazului în Europa a atins un maxim istoric, depăşind pragul de 585 dolari pentru 1000m3, imediat după decizia Rusiei de a nu achiziţiona decât 4% din capacitatea de tranzit suplimentar propusă de Ucraina pentru septembrie. Şi asta în situaţia în care preţul gazului natural în Europa atinge deja recorduri faţă de o cerere sporită şi un nivel de stocare mai mic decât de obicei, provocând îngrijorare pentru iarna viitoare.

În cadrul contractului actual, Gazprom trebuie să asigure tranzitul a 40 de miliarde de metri cubi via Ucraina. Gazprom cumpără apoi capacităţi suplimentare, dacă e nevoie. De obicei, Rusia cumpără o cantitate importantă de capacitate de tranzit în plus, când gazoductele sale care ocolesc Ucraina funcţionează la capacitate maximă. Dar unul din principalele gazoducte ruseşti care o leagă de Germania, Yamal-Europa, nu funcţionează în prezent decât la capacitate redusă după un incendiu într-o staţie de tratare a gazelor, la începutul lui august. Luni, la punctul de sosire de la Mallnow, intra mai puţin de jumătate din volum faţă de perioada de dinainte de incident.

Citește integral pe economedia.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă