Prețul cartelelor de metro ar putea crește. Consiliul Metrorex oferă informații de ultimă oră

2 săptămâni in urmă 1

După greva spontană a angajaților Metrorex, Ministrul Transporturilor acuza conducerea companiei de lipsă de responsabilitate. Același ministru făcea referiri la situația din acest moment a companiei Metrorex aflată în pragul insolvenței, pierderile fiind foarte mari. În acest context tensionat aflăm că s-ar putea să plătim mai mult pentru o cartelă de călătorie cu metroul.

Metrorex cere scumpirea cartelei de călătorie

Situația generată de greva spontană de zilele trecute a angajaților de la Metrorex a scos la iveală și multe nereguli. Ministrul Transporturilor acuza actuala conducere a companiei și pe membrii sindicatului de proasta gestionare a Metrorex. În același timp Cătălin Drulă a explicat că salariile s-au dublat în ultimii ani nejustificat, asta aducând pierderi masive în economia companiei.

” Nu s-a redus salariul, nu a fost nimeni indisponibilizat, nu este un conflict de muncă, ci unul de tip „cartel”, pentru că ne-am atins de imperiul subteran al lui Rădoi, de acele spații comerciale. Cheltuielile salariale în ultimii ani s-au triplat. De la 300 de milioane au ajuns la 900 de milioane de lei.”, declara Cătălin Drulă.

Deși în pragul insolvenței oficialii companiei au anunțat definitivarea calculelor și au ajuns la concluzia că cea mai bună modalitate de a diminua pierderile este scumpirea călătoriilor cu metroul.

Pierderile calculate de managementul Metrorex ar scădea la 103 milioane de lei, luându-se în calcul doar anul 2021. În același timp s-a decis suspendarea majorărilor salariale adoptate anul trecut. Respectivele majorări salariale ar fi trebuit să crească cu 18%, ceea ce ar crescut pierderile companiei.

În acest context s-a decis mărirea costului unei cartele de călătorie cu metroul cu 20%. Până acum românii plăteau pentru o călătorie 2,5o lei, pentru o cartelă de 10 călătorii se plătea 20 lei, iar pentru un abonament lunar 70 de lei.

În aceste condiții o călătorie va ajunge 6 lei, iar pentru o cartelă cu două călătorii vom ajunge să plătim 12 lei, iar pentru cartela de 10 vom plăti aproximativ 25 de lei. Mai mult ca sigur că se vor scumpi și abonamentele lunare, dar aici rămâne să se stabilească procentul.

S-a decis evacuarea agenților economici din stațiile de metrou

Protestele inițiale ale angajaților Metrorex au avut la bază și decizia de evacuare a agenților economici existenți în interiorul stațiilor. Firma care se ocupa de gestionarea acestor spații, spun surse din interior, ar aparține sindicalului Metrorex, condus de Ion Rădoi.

Liderul de sindicat nu a comentat aceste informații până la această oră. În comunicatul emis de MEtrorex se anunță continuarea demersurilor de evacuare a agenților din interiorul stațiilor de metrou. Evacuările vor începe din 5 aprilie, mulți dintre cei aflați în aceste spații funcționând de aproape 30 de ani.

„Continuarea activității spațiilor comerciale amplasate în calea de evacuare din incinta metroului periclitează securitatea persoanelor în caz de urgență, precum și evacuarea rapidă și sigură a acestora.

Mai mult, acestea creează un mediu nefavorabil pentru publicul călător prin aglomerarea mărfurilor în afara spațiului comercial, supraaglomerarea cu mărfuri combustibile, băuturi alcoolice și comercializarea produselor de patiserie”, a anunţat Metrorex, la finalul lunii martie.

The post Prețul cartelelor de metro ar putea crește. Consiliul Metrorex oferă informații de ultimă oră appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă