PressOne: David Nicolae Ungureanu, noul rector al Academiei de Poliție, a plagiat în ambele teze de doctorat

1 lună in urmă 13


David Nicolae Ungureanu, numit pe 4 martie rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, a plagiat în ambele teze de doctorat care i-au adus titlurile de doctor în Științe militare și în Drept, scrie PressOne.


David Nicolae Ungureanu a absolvit în 2003 Facultatea de Drept din Academie, instituție în care a devenit ulterior cadru didactic. În 2008, s-a titularizat ca asistent universitar la Facultatea de Științe Juridice și Administrative, iar din 2016 era conferențiar.


Lucrarea din 2013, intitulată „Drept internațional umanitar aplicabil în noile tipuri de conflict armat” este plagiată aproape în întregime, iar în cealaltă, susținută în 2009, parțial, notează PressOne.


În teză susținută în 2013, Ungureanu plagiază 50 de pagini dintr-o lucrare semnată de Ion Dragoman, coordonatorul primei sale teze de doctorat, susținută în 2009 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP).


Teza susținută în 2013 la Academia de Poliție a făcut obiectul unor verificări interne cu softul antiplagiat de două ori, în 2016 și 2018, și a fost identificată cu indici de similitudine mult peste pragurile de alertă stabilite de instituție.


În privința primei teze, cea din 2009, Ungureanu a plagiat șase pagini din lucrarea de doctorat a fostului rector al Academiei de Poliție, Adrian Iacob, căruia i-a fost retras titlul pentru plagiat.


Potrivit Pressone, pe lângă plagiatele din ambele teze de doctorat, „Ungureanu practică reciclarea masivă de conținut în cărțile pe care le semnează: am descoperit conținut plagiat sau reciclat, care corespunde parțial cu cel din teza din 2013, în alte trei volume și într-un capitol de carte, toate publicate anterior susținerii doctoratului”.


Eu știu că am respectat toate standardele în vigoare. Eu neg total acest lucru. Nu are cum să fie așa ceva, am respectat toate standardele în vigoare.

David Nicolae Ungureanu: pentru PressOne:

David Ungureanu a fost împuternicit să conducă Academia de Poliție în data de 4 martie, când ministrul de Interne Lucian Bode a semnat ordinul prin care l-a numit la comanda instituției.


La finalul anului trecut, Academia de Poliție a rămas fără acreditarea celor două școli doctorale, cea de Drept și cea de Ordine Publică și Siguranță Națională, după ce fostul ministru al Educației Monica Anisie a semnat ordinele de retragere la propunerea Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU).


Decizia e o premieră istorică: în România nu a mai fost închisă niciodată o școală doctorală.


Continuarea articolului semnat de Emilia Șercan, pe PressOne.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă