Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, propune „petrol contra vaccinuri”, dar nu spune cum ar putea funcționa programul

1 săptămână in urmă 1


Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a propus ca țara sa să plătească în petrol achiziția de vaccinuri anti-Covid, însă nu a dat detalii despre cum ar putea funcționa o astfel de schemă, informează Agerpres, care citează Reuters.Exporturile
de petrol au scăzut le cele mai reduse niveluri din ultimii zeci de
ani, de când țara a fost supusă sancțiunilor Washingtonului. După
ce SUA au interzis importurile de petrol din Venezuela, mulți alți
clienți i-au urmat exemplul.Președintele
Maduro a declarat că Venezuela încearcă să plătească
vaccinurile venite prin COVAX - mecanismul prin care Organizația
Mondială a Sănătății (OMS) ajută țările sărace – atât
prin fondurile venezuelene din alte țări, înghețate din cauza
sancțiunilor, cât și prin transporturi de petrol.


„Venezuela are petroliere şi are clienţi care vor să cumpere petrolul nostru. Suntem deja pregătiţi pentru a livra petrol în schimbul vaccinurilor, însă nu vom implora pe nimeni”, a declarat acesta la televiziunea de stat.


Nu au vaccinuri, dar refuză AstraZeneca


În octombrie 2020, președintele declara că țara sa a descoperit un tratament 100% eficient împotriva Covid, fără efecte secundare.


Până acum, Venezuela a primit vaccinuri de la aliații săi Rusia și China. Țara se află în negocieri pentru a primi vaccinuri prin COVAX, însă autoritățile au declarat că nu vor accepta serul AstraZeneca, unul dintre principalele produse livrate prin acest mecanism în America Latină.


SUA îl consideră pe Maduro un dictator, care a preluat puterea în 2013 și a manipulat alegerile din 2018, încălcând drepturile omului și persecutând disidenții. Țara a intrat în colaps economic de când acesta este la putere.


La rândul său, Maduro susține că Washingtonul vrea să-l înlăture de la putere pentru a pune mâna pe rezervele de petrol din Venezuela, cele mai mari din lume, conform unor estimări.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă