Președintele Ucrainei s-a vaccinat anti-COVID pentru a-i încuraja pe cetățenii sceptici să se imunizeze

1 lună in urmă 1

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a vaccinat marţi cu prima doză de vaccin anti-COVID-19 de la AstraZeneca, produs în India, în timpul unei deplasări pe linia frontului din estul ţării, în speranța că-i va convinge pe ucraineni că serul este sigur și eficient, relatează Reuters. Liderul a rămas la bustul gol în momentul când a primit serul.

”M-am vaccinat (…) pe linia frontului împreună cu soldaţii noştri. Este aceleași vaccin AstraZeneca pe care l-au primit milioane de oameni din întreaga lume”, a scris președintele, în vârstă de 43 de ani, pe Twitter, unde a postat şi o fotografie din momentul vaccinării, subliniind că ”vaccinul ne va permite să trăim din nou fără restricţii”.

Președintele Ucrainei s-a vaccinat anti-COVID pentru a-i încuraja pe cetățenii sceptici să se imunizeze
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, foto: Epa

Ucraina a rămas în urmă față de restul Europei în ceea ce privește imunizarea populației, întrucât a început abia miercurea trecută campania de vaccinare anti-COVID cu serul de la AstraZeneca, produs în India.

Țara a primit prima tranșă de 500.000 de doze de vaccin, iar prioritate au lucrătorii din domeniul sănătății din prima linie și armata.

Mulţi ucraineni rămân însă retincenți faţă de acest vaccin, mai ales din cauza locului său de producţie. Guvernul duce o luptă contra scepticismului față de vaccinare, întrucât circa 47% dintre ucraineni nu doresc să se vaccineze împotriva COVID-19.

Preşedintele Zelenski, al cărui guvern a respins folosirea vaccinului rusesc Sputnik V, le-a cerut liderilor europeni să trimită vaccinuri Ucrainei şi altor state de la periferia UE ca gest de solidaritate şi de acţiune ”politică şi geopolitică”.

De la începutul pandemiei, Ucraina a înregistrat 1,3 milioane de cazuri și peste 26.000 de decese cauzate de COVID-19.

Foto: Epa

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă