Președintele sârb Aleksandar Vucic susține că serviciile secrete străine se află în spatele revoltelor din Kazahstan: „Probabil, ei vor ca acelaşi lucru să se întâmple în Serbia”, cu sprijinul „oligarhilor” locali

2 săptămâni in urmă 15

Servicii secrete străine se află în spatele revoltelor aflate în desfăşurare în Kazahstan, crede preşedintele sârb Aleksandar Vucic, care într-o declaraţie acordată presei joi şi-a mărturisit temerea că la fel s-ar putea întâmpla în Serbia cu sprijinul ”oligarhilor” locali care-i contestă victoria la alegerile desfăşurate pe 3 aprilie, consemnează agenţia TASS, citată de Agerpres.

”Nu cred că ei (oligarhii) speră să învingă un candidat care doreşte prosperitatea Serbiei, ei nu sunt atât de proşti şi de neinformaţi, ei ştiu că poporul nostru apreciază progresul obţinut şi ştiu ce cred oamenii. Ei spun asta (că au câştigat alegerile – n. r.) întrucât cred că cineva cu mulţi bani îi va ajuta în Serbia să pună la cale revolte în ţară. Să orchestreze ceva cum se întâmplă în Kazahstan, unde vor fi sute de mii de morţi, o ţară prădată ani de acum înainte, unde au interferat serviciile secrete ale mai multor forţe majore. Probabil, ei vor ca acelaşi lucru să se întâmple în Serbia”, a spus Aleksandar Vucic.

Protestele aflate în curs în Kazahstan au început pe 2 ianuarie în mai multe oraşe, după creşterea preţului gazelor lichefiate, principalul combustibil auto folosit în această ţară. Ele s-au extins de atunci şi în alte oraşe, inclusiv la Almatî, şi au degenerat în revolte masive şi violenţe, jafuri şi atacuri asupra clădirilor oficiale. S-au înregistrat peste 1.000 de răniţi şi au fost operate circa 2.000 de arestări. Poliţia kazahă a anunţat că a ucis în noaptea de miercuri spre joi zeci de manifestanţi violenţi şi 13 poliţişti şi-au pierdut viaţa, doi dintre ei fiind decapitaţi.

La solicitarea preşedintelui kazah Kasîm-Jomart Tokaev, Rusia a trimis paraşutişti în Kazahstan, în cadrul unei forţe comune de menţinere a păcii a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), aceştia acţionând deja pe teren.

Sursa foto: Facebook / Александар Вучић

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă