Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că speră ca talibanii să se comporte într-un mod “civilizat” în Afganistan, astfel încât comunitatea globală să poată menține legături diplomatice cu Kabulul

1 lună in urmă 29

Rusia nu este interesată de dezintegrarea Afganistanului. Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci nu va mai exista nimeni cu care să se poată vorbi„, a spus președintele Putin la sesiunea plenară a Forumului Economic de Est din orașul Vladivostok din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Cu cât talibanii vor intra mai repede în familia oamenilor civilizați, ca să spunem așa, cu atât va fi mai ușor să se facă contact, să se comunice și într-un fel să se influențeze și să se pună întrebări„, a adăugat el.

Președintele Purin declarat că retragerea forțelor conduse de SUA din Afganistan, finalizată luna trecută, sa încheiat cu o “catastrofă”.

Au cheltuit 1.500 de miliarde de dolari pe toată această campanie și care este rezultatul? Nu există niciunul„, a spus președintele Putin.

Rusia a avansat cu prudență în relațiile sale cu talibanii care au preluat puterea în Afganistan în luna august. Ambasadorul Rusiei la Kabul s-a întâlnit cu reprezentanții talibanilor la câteva zile după preluarea puterii și a declarat că Moscova își va menține ambasada în țară. Săptămâna trecută, Rusia a început să-și evacueze cetățenii și pe cei din mai multe state ex-sovietice, pe măsură ce situația de securitate din țară s-a agravat.

Rusia a avertizat cu privire la grupurile extremiste care folosesc frământările politice pentru a intra în țările vecine ca refugiați. Afganistanul are graniță cu trei state ex-sovietice din Asia Centrală, Tadjikistanul, Uzbekistanul și Turkmenistanul, unde Rusia deține baze militare. Talibanii sunt o organizație teroristă interzisă în Rusia.

Itar-TASS, Moscow Times

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă