Președintele Poloniei: Rusia a a avut întotdeauna intenția de a înrobi Europa / Crimele germanilor naziști au fost condamnate de întreaga lume liberă / Crimele Rusiei comuniste au rămas nepedepsite și adesea uitate

1 săptămână in urmă 28

„Națiunile din Europa Centrală și de Est își amintesc că Rusia imperială, care astăzi caută să se extindă din nou, a vrut întotdeauna să le înrobească… Aniversarea invaziei sovietice în Polonia, la 17 septembrie 1939, ne ajută să ne amintim acest fapt”, a scris președintele polonez Andrzej Duda într-un articol publicat pe site-ul cotidianului venezuelean „El Universal”, potrivit tvpworld.com.

Astăzi, Rusia vrea „ceea ce a vrut în 1939 și 1940, când a colaborat cu aliatul său – Germania hitleristă, dar și în perioada 1945-1991, când a condus țările noastre de una singură”, a mai scris șeful statului polonez.

El a adăugat că, în timp ce 1 septembrie 1939, data la care Germania nazistă a invadat Polonia, este o dată comemorată în Europa, agresiunea URSS a început la 17 septembrie 1939, nu este foarte cunoscută în Occident.

„De aceea, cred că acest eveniment trebuie să fie amintit în mod constant – un eveniment care a determinat soarta patriei mele și a altor țări din Europa Centrală și de Est pentru jumătate din secolul următor. Motivele pentru care noi, polonezii, și alte națiuni din regiunea noastră spunem adesea că cunoaștem Rusia și că îi înțelegem motivațiile imperialiste mai bine decât o face Occidentul, spunem acest lucru pentru că avem experiența istorică simbolizată de 17 septembrie”, a declarat el.

Președintele a continuat să amintească faptul că invazia sovietică a fost rezultatul acordului dintre Germania nazistă și Uniunea Sovietică – pactul Ribbentrop-Molotov, în baza căruia statele și-au împărțit între ele Polonia, România, Finlanda și statele baltice.

„Pentru națiunea mea, cea mai gravă consecință a pactului a fost lichidarea statului polonez independent și împărțirea teritoriului nostru între cei doi ocupanți, adică Germania nazistă și Rusia comunistă”, a subliniat președintele Duda.

Oficialul a enumerat crimele comise de ocupanții germani în Polonia, subliniind că doar câțiva făptași au fost condamnați după război.

„Crimele germanilor naziști au fost cel puțin condamnate moral de întreaga lume liberă”, a menționat el. „Din păcate, crimele Rusiei comuniste au rămas nepedepsite și adesea uitate„.

Președintele a exemplificat astfel de crime cu masacrul de la Katyń, unde au fost uciși aproximativ 22.000 de prizonieri de război polonezi, deportările a jumătate de milion de polonezi în Siberia și în părțile asiatice ale URSS, precum și teroarea brutală și persecuția brutală din partea poliției secrete sovietice NKVD. El a subliniat că și alte națiuni care s-au aflat sub ocupația sovietică din al Doilea Război Mondial și după aceea au avut o experiență similară.

Deoarece sovieticii i-au învins pe germanii naziști, aceștia și-au extins teritoriul după 1945 prin încorporarea unei părți din statele subjugate din Europa central-estică, în timp ce în altele, precum Polonia, au numit guverne marionetă „formate din comuniști locali supuși în întregime Moscovei”, a adăugat președintele. „Pentru națiunile noastre, dispariția celui de-al Treilea Reich nu a adus libertatea mult dorită. Dependența de imperiul rus a continuat până la căderea comunismului – în total o jumătate de secol!”

Președintele Duda a continuat prin a reaminti că statele din regiune și-au recăpătat suveranitatea doar în urma transformărilor democratice inițiate de mișcarea poloneză „Solidaritatea” în 1989. „Independența țărilor din regiunea noastră a fost întotdeauna un ghimpe în coasta imperialiștilor ruși”, a remarcat el și a continuat să enumere încercările Moscovei de a-și reconstrui sfera de influență în regiune, și anume invazia Georgiei în 2008, multiplele represiuni brutale asupra mișcărilor pentru libertate din Belarus și Ucraina, anexarea armată a Crimeei ucrainene și a Donbasului în 2014 și, în cele din urmă, actualul „război genocidar la scară largă cu statul ucrainean suveran”, care a început la 24 februarie 2022.

„Rusia a dorit întotdeauna să dețină controlul asupra întregii Europe Centrale și de Est. Dar Polonia liberă, Ucraina liberă și toate celelalte state independente din regiunea noastră nu vor fi niciodată de acord cu acest lucru. Aceasta este o chestiune de viață și de moarte pentru națiunile noastre, de menținere a identității și de supraviețuire. Aceasta este o chestiune care ține de viitorul, securitatea și prosperitatea noastră”, a recapitulat președintele.

Articolul a fost publicat de „El Universal” și de cotidianul polonez „Wszystko Co Najważnieszje”, în cadrul unui proiect al Institutului de Memorie Națională și al Fundației Naționale Poloneze.

Citește și...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă