Președintele Parlamentului Turciei, mesaj de unitate în Republica Moldova, în contextul războiului din Ucraina: ”Viitorul Găgăuziei nu este în altă parte, ci în Moldova. Găgăuzia este parte integrantă a Moldovei. Este mai important ca niciodată să aveți o atitudine constructivă în relațiile cu Chișinăul”

1 săptămână in urmă 32

Mustafa Șentop, președintele Parlamentului Turciei, a transmis, într-o vizită efectuată în regiunea autonomă Găgăuzia, din sud-vestul Republicii Moldova, un mesaj de unitate în contextul războiului din Ucraina:

  • ”Viitorul Găgăuziei nu este în altă parte, ci în Moldova. Găgăuzia este parte integrantă a Moldovei. Este mai important ca niciodată să aveți o atitudine constructivă în relațiile cu Chișinăul”, a transmis șeful Legislativului de la Ankara.

Găgăuzia este o regiune autonomă din 1995, cu instituții proprii, în interiorul Republicii Moldova. Regiunea este locuită preponderent de o populație vorbitoare de limbi turcice, apropiată de poporul turc, dar de religie creștină.

Transmițând salutul președintelui Recep Tayyip Erdoğan și al conaționalilor din Turcia, Șentop a declarat că ei consideră poporul găgăuz ca fiind cea mai puternică legătură dintre Turcia și Moldova, conform informațiilor publicate pe pagina Parlamentului Turciei.

Declarând că acordă importanță stabilirii unei cooperări constructive și a unui dialog permanent între autoritățile de la Chișinău și cele de la Comrat, Șentop a spus: „Problemele pot fi rezolvate vorbind unul cu altul, nu vorbind unul despre altul”.

Afirmând că Republica Moldova traversează o perioadă sensibilă din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina și că există anumite îngrijorări în legătură cu Găgăuzia, Șentop a amintit că, în cadrul întâlnirilor sale din capitala Chișinău, a subliniat interlocutorilor săi importanța utilizării unor discursuri care să transmită mesaje de unitate și solidaritate în locul discursurilor de dezbinare față de Găgăuzia.

Șentop a mai transmis că Turcia își va continua eforturile pentru dezvoltarea Găgăuziei și că Ankara are proiecte importante în regiune.

În discursul său, Șentop a declarat că președintele Erdoğan va vizita Chișinăul și pentru a doua reuniune a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, dar data nu a fost încă stabilită.

În urma întâlnirii, Șentop a avut o întâlnire extinsă cu deputații și membrii Comitetului Executiv al Comunității Populare a Locuinței Autonome Găgăuze, cu participarea Irinei Vlah, Președintele Locuinței Autonome Găgăuze și a lui Dimitri Constantinov, Președintele Parlamentului Locuinței Autonome Găgăuze, și a transmis:

  • „Aveți un loc în inimile noastre nu doar astăzi, ci și în trecut. Legătura noastră nu este doar o legătură de sânge, avem o legătură foarte puternică de inimă care merge înapoi. Am fost emoționați și impresionați de o primire emoționantă. Vă mulțumesc foarte mult pentru primire. Aceasta este ospitalitatea tradițională a noastră, a turcilor, dar este diferită pentru cei care sunt cognați, care au același sânge.”

În discursul său, Șentop i-a sfătuit pe conaționali să învețe atât găgăuza, cât și limba oficială și a transmis:

  • „Învățați găgăuza, vorbiți-o, învățați-i pe copiii voștri. Învățați, de asemenea, limba oficială a statului. O integrare sănătoasă nu poate fi realizată decât în acest mod. Regiunea Autonomă Găgăuză este parte integrantă a Republicii Moldova. Viitorul vostru este aici, nu în altă parte”.

În timpul vizitei sale, Șentop a fost însoțit de Mehmet Altay, președintele Grupului interparlamentar de prietenie interparlamentară Turcia-Moldova al Marii Adunări Naționale a Turciei și deputat al Partidului AK Ușak, Mehmet Altay, membru al Grefei Marii Adunări Naționale, deputat al Partidului AK Kütahya İshak Gazel și deputat al CHP Istanbul Özgür Karabat.

Citește și...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă