Președintele Materialelor de Construcții, înregistrat de Libertatea în timp ce cerea șpagă într-un supermarket, trimis în judecată de DNA

1 lună in urmă 15


În martie 2019, Claudiu Georgescu, președinte al Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții, a șantajat un programator ca acesta să-i returneze 9.000 de lei din totalul unui contract pe fonduri europene de 21.000 lei, potrivit unor înregistrări făcute de ziar. Georgescu a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false.


Georgescu l-a amenințat pe IT-istul cu asociația care avea un contract de prestator că, dacă nu-i dă banii, va inventa „o greșeală materială” și că îl va obliga să storneze suma. 

Urmăriți înregistrarea din martie 2019 aici:Claudiu Georgescu, președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții, va  ajunge în fața judecătorilor. El a fost pus sub acuzare de către DNA după ce, în martie 2019, a pretins aproape jumătate din suma unui contract de 21.000 lei de la un IT-ist care câștigase contractul creării unui site pe fonduri europene.


<strong>Președintele Asociației i-a oferit IT-istului mai multe posibilități ca să întoarcă banii: „din dividende”, „ca sponsorizare” sau cu „un contract de prestări servicii pe o firmă”.</strong><br>


Ce nu știa Georgescu e că Libertatea trimisese o echipă la fața locului, în magazinul Auchan din mallul AFI Cotroceni, și l-a înregistrat și fotografiat când cerea șpaga din banii europeni. „Noi luăm niște bani de la tine și îi ducem în altă parte că nu-i ținem noi”, spunea Georgescu pe înregistrare.


Calculul lui Georgescu era următorul: după părerea lui, site-ul valora 7.500 de lei, ceea ce înseamnă că, până la 21.000, el plătise în plus 13.500 de lei. Această supraevaluare trebuia împărțită în trei: o parte la IT-ist și două părți la președinte.


În fața rezistenței IT-istului care refuză să dea mită, Georgescu îl amenința că va inventa „o greșeală materială” și că îl va obliga să storneze suma.


O parte este a ta și două sunt ale noastre! E împărțire la 3, ce Doamne, iartă-mă!

Claudiu Georgescu în martie 2019:

Ministerul Dezvoltării vrea să recupereze 83.000 lei


Confruntat de reporterii Libertatea acum aproape 2 ani, cu înregistrarea conversației în care cere șpagă în față, Georgescu le-a spus că „a fost un contract în care s-au discutat niște clauze, după care uneia dintre părți nu i-au convenit clauzele, cu asta basta… Că nu eu am făcut înregistrările… Dacă partea respectivă umblă cu chestii d-astea…”.


Însă pe fir a intrat și DNA. Care a descoperit și altceva.


Astfel, l-a trimis pe Georgescu în judecată și pentru „folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”.


„În cursul anului 2018, în contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile, ce avea ca obiect „Elaborarea unei Politici publice alternative la politicile inițiate de Guvern în domeniul locuirii durabile, prin promovarea de soluții care să conducă la creșterea accesibilității clădirilor de locuit de tip nZEB-SOL nZEB”, inculpatul în calitatea menționată mai sus, ar fi folosit și prezentat la Autoritatea Contractantă (Ministerul Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației) mai multe documente false (oferte financiare), demers ce ar fi avut ca finalitate obținerea pe nedrept de fonduri europene în valoare de 62.029 lei”, scrie DNA, în punctul 3 al comunicatului său.


DNA anunță și că, în același caz, Ministerul Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației s-a constituit parte civilă cu suma de 83.099 lei. Dosarul a fost trimis către Tribunalul București.


În momentul redactării articolului inițial, Asociația Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR) grupa 15 mari producători, corporații globale sau firme românești, precum Baumit, BASF, Brikston – Ceramica Iași, Celco – Constanța, Wienerberger, Isover, Hobas și alte nume redutabile din afaceri.


Unii au reacționat vehement, iar directorul Arcon, Ioan Țițeiu, acuza Libertatea că „ați distrus imaginea unui om” pentru o „mare MITĂ de nici 2.000 de Euro”.


Trei companii mari, BASF, Wienerberger și Saint-Gobain s-au retras din asociație după prezentarea cazului.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă