Președintele Klaus Iohannis are consultări cu partidele la Cotroceni. Este aşteptată desemnarea oficială a premierului

1 săptămână in urmă 13

PNL, PSD şi UDMR vor merge împreună, la Cotroceni, astăzi, cu o propunere unică de premier. Ultimele negocieri îl plasează pe Nicolae Ciucă în funcţia de prim-ministru. Sistemul va fi unul rotativ, astfel că funcţia de premier va fi preluată, pe rând, fie de PNL, fie de PSD.

Președintele Iohannis are consultări cu partidele la Palatul Cotroceni. Este aşteptată desemnarea oficială a premierului

Inquam Photos / George Calin

Președintele Klaus Iohannis a chemat liderii formațiunilor parlamentare, luni, la consultări pentru formarea noului guvern. Reprezentații PNL, PSD și UDMR merg împreună.

"În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) și ale art. 103 alin. (1) din Constituția României, Președintele României, Klaus Iohannis, a invitat la Palatul Cotroceni președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru", este anunțul Administrației Prezidențiale.

Programul consultărilor:

Ora 12:00

– Partidul Naţional Liberal (PNL)
– Partidul Social Democrat (PSD)
– Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)

Ora 12:30 – Uniunea Salvaţi România (USR);

Ora 13:00 – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR);

Ora 13:30 – Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale.

Cu ce premier merg partidele în faţa preşedintelui Iohannis

Înainte de consultări, PNL şi PSD trebuie să valideze în forurile de conducere premierul cu care vor merge în faţa preşedintelui, după ce au decis, de comun acord, că premierii PNL şi PSD vor intra prin rotaţie, câte un an şi jumătate. Acum trebuie să decidă dacă primul premier va fi Nicolae Ciucă, de la PNL, sau Marcel Ciolacu, de la PSD.

Dacă pentru liberali decizia este o formalitate, pentru că au stabilit deja în BEx că premierul PNL va fi primul care va conduce Guvernul, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, trebuie să primească acordul partidului pentru a ceda în faţa PNL şefia Guvernului, pentru primul an şi jumătate, urmând ca PSD să intre cu premier din 1 iulie 2023.

La finalul discuţiilor de la Cotroceni, este aşteptat anunţul preşedintelui Klaus Iohannis privind desemnarea oficială a premierului. Teoretic, conform Constituţiei, acesta are la dispoziţie zece zile pentru a prezenta lista Guvernului şi programul de guvernare, însă, având în vedere anunţul liderului PSD Marcel Ciolacu potrivit căruia joi vom avea guvern, dar şi faptul că deja s-au desfăşurat negocieri, este de aşteptat ca luni sau cel târziu marţi să fie făcute demersurile pentru ca noul Cabinet să primească votul de învestitură al Parlamentului. Acesta înseamnă că deja miercuri ar putea avea loc audierile miniştrilor în comisiile parlamentare, iar joi votul în plenul Camerelor reunite.

Cum își împart ministerele PSD, PNL și UDMR

În Guvernul Ciucă, vor fi doi vicepremieri - Sorin Grindeanu (PSD) şi Kelemen Hunor (UDMR).

PNL va avea 8 ministere, printre care Justiţia, preluată de Cătălin Predoiu, Internele, preluate de Lucian Bode, dar şi Educaţia, Fondurile Europene şi Ministerul de Externe.

PSD va avea 9 ministere. La Finanţe este propus Adrian Câciu. La Apărare, Vasile Dîncu, iar ministerul Sănătăţii ar trebui să fie condus de Alexandru Rafila. Tot la PSD merg şi ministerele Muncii, Transporturile, şi ceva nou, ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea.

UDMR are trei portofolii: Ministerul Dezvoltării, Mediul şi Tineretul şi Sportul.

Dacă totul va merge bine la Cotroceni, premierul desemnat va avea 10 zile să definitiveze lista ministerelor şi programul de guvernare. Surse politice spun însă că, până joi, vom avea Guvern.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă