Președintele Klaus Iohannis, anunț important despre ce va susține la Bruxelles, în numele României, la Consiliul Uniunii Europene

2 luni in urmă 1

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat marți, 8 decembrie a.c., la o întrevedere, în format de videoconferință, cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București, cu prilejul reuniunii tradiționale semestriale organizate de statul membru care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, a transmis Administrația prezidențială.

În cadrul întâlnirii organizate de Ambasada Republicii Federale Germania, țară care deține în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene, au fost abordate cu precădere temele aflate pe agenda reuniunii Consiliului European din 10-11 decembrie a.c., precum şi aspecte de politică internă.

Preşedintele Klaus Iohannis a adresat felicitări președinției germane a Consiliului UE pentru eforturile întreprinse în această perioadă foarte dificilă, se mai menționează în comunicatul Președinției.

Înaintea întâlnirii cu ambasadorii statelor membre UE acreditați la București, șeful statului a avut, marți, în pregătirea Consiliului European, și o convorbire telefonică cu președintele Consiliului European, Charles Michel, la solicitarea acestuia.

Președintele Klaus Iohannis va fi  în perioada 10-11 decembrie, la Bruxelles, pentru a participa la Consiliul European.

Liderii UE se vor reuni la Bruxelles joi și vineri pentru a discuta despre coordonarea în continuare privind pandemia de COVID-19, despre schimbările climatice, securitate și relațiile externe. În a doua zi, 11 decembrie, liderii se vor reuni și pentru summitul zonei euro, potrivit agendei Consiliului European.

COVID-19

Consiliul European va face un bilanț al situației și va discuta despre efortul general de coordonare ca răspuns la pandemia de COVID-19, incluzând lucrările privind vaccinurile și testele și ridicarea treptată a restricțiilor.

Președintele României a subliniat în cadrul întâlnirii de marți importanța măsurilor luate de autoritățile române, în contextul pandemiei de COVID-19, pentru limitarea răspândirii infectărilor cu noul coronavirus. În ceea ce priveşte vaccinarea, Klaus Iohannis s-a referit la principalele prevederi din cadrul strategiei de vaccinare adoptate de România.

Schimbări climatice

Liderii UE vor urmări să convină asupra unui nou obiectiv al UE de reducere a emisiilor pentru 2030. Acest lucru va permite UE să își prezinte contribuția actualizată stabilită la nivel național în cadrul Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, înainte de sfârșitul anului 2020.

Cu privire la subiectul schimbări climatice, președintele Klaus Iohannis spus marți că România este în favoarea agreării la nivelul Uniunii a propunerii Comisiei Europene de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 comparativ cu 1990, decizie care va contribui la creșterea competitivității Uniunii şi la bunăstarea cetățenilor europeni.

Totodată, preşedintele României a accentuat faptul că tranziția către o economie verde nu va fi un proces ușor pentru toate statele membre, pledând pentru o tranziție justă, care să ia în considerare circumstanțele naționale ale statelor membre, permițându-le acestora dreptul de a-și alege propriul mix energetic. În opinia sa, solidaritatea, o distribuție echitabilă a eforturilor între statele membre şi un sprijin financiar adecvat din partea Uniunii Europene vor contribui la evitarea unei poveri excesive asupra acelor state membre aflate încă în procesul de reducere a decalajelor de dezvoltare.

În ceea ce privește tema bugetului multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 şi a Facilității de Redresare şi Reziliență, Preşedintele României a exprimat speranța că se va putea ajunge cât mai curând posibil la o soluție de compromis, care să permită obținerea unui acord final la nivel european asupra pachetului bugetar.

De asemenea, Klaus Iohannis a subliniat că România a susținut încă de la începutul procesului de negociere condiționarea acordării fondurilor europene către statele membre de respectarea statului de drept.

Securitate

Consiliul European va aborda aspecte legate de securitate, în special lupta împotriva terorismului și a extremismului violent, inclusiv online.

Relații externe

În conformitate cu concluziile sale din octombrie 2020, Consiliul European va reveni asupra situației din estul Mării Mediterane și a relațiilor cu Turcia. De asemenea, liderii vor discuta despre relațiile dintre UE și vecinătatea sudică. În funcție de evenimente, Consiliul European ar putea aborda alte chestiuni specifice de politică externă.

Referindu-se la relaţiile externe ale Uniunii Europene, în cadrul întâlnirii cu ambasadorii UE acreditați la Bcuurești, preşedintele a abordat relația UE cu Turcia, în contextul evoluțiilor din Mediterana de Est și a evidențiat necesitatea continuării dialogului şi a negocierilor cu partea turcă pentru rezolvarea aspectelor tensionate.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța menținerii unei poziții pragmatice față de Turcia şi a identificării unor soluții creative, care să poată genera o tendință pozitivă în cadrul existent al relațiilor cu acest stat. În acest context, președintele României a exprimat solidaritatea faţă de Grecia şi Cipru.

Summitul zonei euro

La 11 decembrie va avea loc un summit al zonei euro în configurație deschisă, axat pe tema uniunii bancare și a uniunii piețelor de capital.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă