Președintele Iranului, întâlnire cu reprezentantul Consiliului de Securitate al ONU în dosarul nuclear/ Politica nucleară de la Teheran e decisă de liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei

1 lună in urmă 1

Ministrul de externe irlandez, Simon Coveney, se va întâlni duminică la Teheran cu preşedintele iranian Hassan Rouhani în calitate de facilitator din partea Consiliului de Securitate al ONU pentru acordul nuclear convenit în 2015 între Iran şi marile puteri mondiale, transmite Reuters.

Iranul a refuzat până acum să ia parte la o întâlnire intermediată de Uniunea Europeană între semnatarii pactului şi SUA, menită să reînvie acordul nuclear.

Surse europene au afirmat însă în această săptămână că Teheranul a transmis semnale pozitive cu privire la deschiderea de discuţii informale după ce statele europene au anulat planurile de a critica regimul de la Teheran la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, care urmează să se întâlnească cu omologul irlandez în cadrul vizitei acestuia la Teheran, a declarat vineri că Iranul va prezenta în curând un plan de acţiune constructiv.

„Irlanda este un puternic susţinător al Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA). În rolul nostru de facilitator, Irlanda doreşte să menţină un dialog strâns cu toţi actorii şi să încurajeze toate părţile să revină pe deplin la respectarea acordului”, a afirmat Simon Coveney într-un comunicat.

În ianuarie, Irlanda a luat locul ca unul din cei 15 membri în cadrul Consiliului de Securitate al ONU şi i-a fost încredinţat rolul de facilitator al acordului din 2015 din partea Consiliului de Securitate.

Marea Britanie, Franţa şi Germania au decis să renunţe joi la prezentarea unei rezoluţii critice la adresa Iranului la AIEA pentru a nu dăuna perspectivelor diplomatice încurajatoare după obţinerea de concesii din partea Iranului în privinţa abordării aspectelor nucleare nesoluţionate.

Politica nucleară a Iranului este decisă de cea mai importantă autoritatea a ţării, liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei, nu de preşedinte sau guvern.

Vizita lui Simon Coveney are loc după ce ministerul de externe de la Dublin a anunţat în această săptămână intenţia de a redeschide ambasada Irlandei la Teheran până în 2023. Ambasada a fost închisă în 2012 ca parte a unor reduceri bugetare.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă