Preşedintele Iohannis a semnat decretul de eliberare din funcţie prin pensionare a judecătoarei CSM Mariana Ghena / În locul său va intra în Consiliu judecătorul mason Marian Budă, care ar putea fi ales noul preşedinte CSM

2 săptămâni in urmă 13

Preşedintele Iohannis a semnat luni decretul de eliberare din funcţie prin pensionare a judecătoarei de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Mariana Ghena, membru CSM, potrivit administraţiei prezidenţiale.

În locul ei va veni în CSM judecătorul Marian Budă, tot de la Înalta Curte. Acesta a fost următorul clasat după Mariana Ghena la alegerile pentru CSM din 2016 pentru posturile care revin Înaltei Curți. Atunci, judecătoarea Simona Marcu a obținut 60 de voturi, Mariana Ghena – 52 și judecătorul Marian Budă – 38 de voturi.

După ce va intra în Consiliu, judecătorul Marian Budă ar putea fi ales noul președinte al CSM, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro.

În decembrie 2021, Secția pentru Judecători a CSM a respins candidaturile judecătoarelor Andrea Chiș și Gabriela Baltag, iar plenul a decis să prelungească mandatul actualului președinte, Bogdan Mateescu, după data de 6 ianuarie 2022, când îi expiră mandatul, dacă nu va fi ales altcineva între timp.

Mason și membru al unei asociații anti-reformiste

Judecătorul Marian Budă este originar din Dolj, din comuna Leu, unde potrivit declarației de avere, deține o vilă și terenuri. Potrivit declarației de interese din acest an, judecătorul Marian Budă este membru al Asociației Magistraților din România, o asociație anti-reformistă, vocală împotriva DNA.

Judecătorul Budă a declarat ca este și membru al asociației L.R. Constantin Brâncoveanu Craiova. Într-o declarație de interese din 2016, judecătorul arăta că este membru al asociației L.R. Cetatea Băniei Craiova. Inițialele L.R. provin de la Loja regulară. Loja Regulară Cetatea Băniei se află pe lista lojelor masonice din România. Potrivit unei decizii CSM din 2013, magistrații au dreptul să facă parte din masonerie, dar trebuie să declare acest lucru.

Judecătorul Marian Budă a fost numit șef al Secției a II-a Civile de la ÎCCJ în ianuarie 2020 pentru un mandat de 3 ani de către Secția de judecători a CSM controlată de judecătoarea Lia Savonea.

Potrivit gsp.ro, în octombrie anul trecut, patronul FC U Craiova 1948, Adrian Mititelu, l-a acuzat pe judecătorul Marian Budă de la Înalta Curte de legături cu afaceristul Mihai Rotaru, patronul rivalei CS Universitatea Craiova. Magistratul a judecat un litigiu privind palmaresul Universității Craiova. Rotaru este unul dintre samsarii de drepturi litigioase anchetați de DNA. El a primit însă clasare în două dosare legate de retrocedări frauduloase. Contactat de Gazeta Sporturilor, judecătorul Marian Budă a refuzat să facă orice fel de comentarii.

Foto: Sediul CSM / InquamPhotos

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă