Președintele din Belarus, sancționat de Comitetul Internațional Olimpic pentru că persecută politic sportivii. Ce implică decizia

2 luni in urmă 1

În decizia CIO se arată că ”actuala conducere a Comitetului Naţional Olimpic din Belarus (CNO), prezidată de şeful statului Aleksandr Lukaşenko, nu a reuşit să protejeze în mod adecvat sportivii de această discriminare politică”.

Printre cei care au mai fost sancționați se află fiul lui Lukașenko, Viktor, care este vicepreședinte al CNO și Președintele Federației de hochei pe gheață, Dmitri Baskov. CIO menționează că decizia privind suspendarea lor de la evenimentele și activitățile pe care le organizează este provizorie, până la o nouă notificare sau până la alegerea noului Comitet executiv al CNO, care va avea loc în februarie.

Până atunci, singurele fonduri pe care le va mai asigura Comitetul Internațional Olimpic sunt cele destinate pregătirii sportivilor pentru  Jocurile Olimpice de la Tokyo şi Beijing (Jocurile Olimpice de iarnă din 2022), iar bursele le vor fi plătite direct sportivilor. CIO a insistat asupra faptului că ”va cere federaţiilor internaţionale să se asigure că toţi sportivii pot participa la probele de calificare pentru următoarele Jocuri Olimpice fără nicio discriminare politică.”

Din august, când a anunțat că a câștigat al șaselea mandat de Președinte, Aleksandr Lukașenko se confruntă cu o amplă mișcare de contestare. Zeci de mii de oameni au ieșit constant în stradă pentru a-i cere demisia, acuzând că alegerile au fost fraudate. Printre protestatari se află și sportivi. La sfârşitul lunii septembrie, baschetbalista Yelena Leuchanka, în vârstă de 37 de ani, a fost condamnată la 15 zile de închisoare după ce a participat a un astfel de protest. Înainte de acest eveniment, peste 300 de sportivi din Belarus, printre care și medaliaţi olimpici şi membri ai echipelor naţionale, ceruseră într-o scrisoare deschisă demisia lui Lukașenko, oprirea violențelor și eliberarea tuturor deținuților politici, amintește Agerpres.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă